Washington DC gyermekszemmel

Tetszik? Oszd meg:

Az amerikai családok gyerekeikkel Washingtonba járnak kirándulni. Így aztán miért ne tehetnénk meg mi is! Persze a gyerekkel mindig kicsit máshogy kell nyaralni – jobb kerülni a tömeget, a túlzott meleget, és hagyni kell őket játszani is.

És ez nem jelenti azt, hogy ki kell maradnunk Amerika fővárosának látnivalóiból – csak nézzük őket gyerekszemmel. A park valójában egy hatalmas terület, ahol futkározni lehet, a múzeum pedig sok-sok érdekes játék. És hogy a tömeget elkerülje, aki erre jár, menjen el a múzeumokba, vagy az állatkertbe korán reggel, amikor azok kinyitnak, egyen a külvárosokban, keresse fel a kültéri műemlékeket a koraesti órákban, amikor már hűvösebb van, a csúcsforgalom után. A jó időzítés a kulcs a jó szórakozáshoz.

National Mall

A National Mall egy füvesített, gyalogos sugárút, ahol 8 ingyenes múzeumot is találunk. Mindezt a Smithsonian Intézet egy angol jótevője hozta létre 1846-ban. A családok körében a legnépszerűbb a Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Nemzeti Légügyi és Űrkutatási Múzeum, valamint a Nemzeti Történelmi Múzeum. A National Mall-on sétálva az emberek sokkal szívesebben néznek meg kiállításokat, mintha külön keresnék fel a múzeumokat. Persze vannak népszerűtlen sarkai is a sugárút múzeumcsarnokának. Ilyen a Hold, Meteor és Naprendszer Galéria a Természetrajzi Múzeumban. A Lég- és Űrtárlat inkább a hangulatra támaszkodik, mintsem az írott információkra. Itt az ember csak nézegeti a gépeket, nincs szükség olvasásra.

A kiskorúval utazó családok általában elkerülik a művészeti múzeumokat, de számukra a keleti épület Nemzeti Művészeti Galériája is nyújt szemet gyönyörködtető látványt. Egy hatalmas, Alexander Calder ihlette mozgó dekoráció díszíti a központi átriumot, és egy színes fényekkel megvilágított alagút mozgó járdáján juthatunk el a Cascade vízeséshez, ami bizonyára az óvodások tetszését is elnyeri. A modern művészeti gyűjtemény itt a kisgyermekek számára is szórakoztató.

Enni, játszani, futni

A National Mall környékén persze nem csak kiállításokat lehet megtekinteni, de a vakációt más remek élményekkel is ki lehet egészíteni a környéken. A Capitol Hill egyfajta turisztikai övezet, kötelességtudóan szolgálja ki évszázadok óta a főváros látogatóit és lakóit. Az út egyik központja a keleti piac, ami a 19. századi fedett piacot eleveníti fel, és ahol élelmiszereket és készételeket árulnak. Különösen akkor forgalmas, amikor hétvégén helyet ad helyi termelők bolhapiacának. Ez az utolsó ilyen piac a maga nemében. Az emberek ilyenkor vásárolnak, ebédelnek, szandálban szaladgálnak, vagy csak szórakoznak, beszélgetnek. A piac északi része teljesen modern, ott légkondicionált épület és tiszta mellékhelyiség is van.

Ha néhány háztömbbel keletre sétálunk, ellátogathatunk a Lincoln Parkba. Ez azoknak a központja, akik nem voltak hajlandók elmenni a külvárosba. A történelmi szobrok mellett a parkban különböző mozgó lényeket is látunk: gyerekek, kutyák, kocogók, babakocsik, miegymás.  A két jól elkerített játszótér hatalmas fák árnyékában terül el. Itt persze lehet  találkozni különböző szervezetek képviselőivel is, akik megpróbálják felhívni valamire a figyelmünket, társadalmi vagy politikai célzattal. Ez is alkalmas hely arra, hogy felkészítsük a gyerekeket a modern világra.

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.