Utazás a repülés jövőjébe

Tetszik? Oszd meg:

Aki repült már életében, bizonyosan ült már Boeing gépen. De vajon, hol és hogyan készülnek a világhódító repülők?

Amikor 1910-ben egy német bevándorló fia, William Boeing megalapította első repülőgépgyárát, még maga sem gondolta, hogy mivé növi ki magát a cég. Ő eredetileg faiparral foglalkozott, és jól értett a hajóépítéshez is – innen pedig már csak egy lépés volt a repülőgép, legalábbis akkor. Vett egy “repülő kalickának” csúfolt korabeli gépet, megtanult repülni, és arra gondolt, tud ő ennél jobbat is gyártani. És tudott. Voltak persze kisebb megingások – az első világháború után majdnem csődbe ment a cég – de mára a világ két vezető utasgép-gyártójának egyike a Boeing Corporation. Ezzel együtt az Egyesült Államok legnagyobb exportőre, és a világ második legnagyobb haditechnikai vállalata is. Ezt aztán biztosan érdemes megnézni – már ha beengednek. Hát nem csak beengednek, de egyenesen invitálnak. A kiállítás címe, amire bárki megveheti jegyét, maga is sokatmondó – “A repülés jövője.”

Itt aztán a legkisebbektől, a meglett férfiakig mindenki talál magának valamit, ami leköti, sőt elvarázsolja.

Az egész ott kezdődik, ahol a repülés is kezdődött: megismerhetjük az utasszállítók fejlődését a kezdeti szárnypróbálgatásoktól egészen a Boeing 787-es Dreamlinerig. Egy virtuális utazás keretében elrepülhetünk a világ távoli pontjaira – Egyiptomtól az Iwo Jima-i csatáig – besétálhatunk  egy hajtóműbe, hogy megnézzük milyen az belülről, és beülhetünk egy 727-es pilótafülkéjébe is, hogy kipróbáljuk a repülés élményét (no persze a talajon). Az ifjabbak akár megtervezhetik saját repülőjüket is, amit a múzeum boltjában ki is nyomtathatnak papírra. A 2600 négyzetméternyi bemutató teli van interaktív panelekkel – így az élmény mindenkinek adott.

A teraszról pedig végignézhetünk a gyáron – de az igazán nagy durranás csak ezek után következik. És az igazán nagy most tényleg nagy, sőt a legnagyobb a világon. A Boeing everetti üzemcsarnoka ugyanis jelenleg a világ legnagyobb épülete – 398 000 m2 a területe, és mivel ugye repülőgépeket szerelnek össze benne, nem is éppen alacsony épület – így a térfogata (bár ezt a mi kis lakásunknál nyilván ritkábban mérjük) elképesztő – 13,3 millió m3.  Bent pedig a legkülönbözőbb fázisokban láthatjuk a repülőgépek összeszerelését, a félig késztől a majdnem teljesen röpképesig. Így – bár talán még sosem repültünk vele – megismerkedhetünk a világ legmodernebb utasszállítójával, a 787-es Dreamlinerrel is.

És mindez alig 20 dollár.

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.