Top 4 nemzeti park az USA-ban

Tetszik? Oszd meg:

Április 16-24 között a nemzeti parkokat ünneplik az Egyesült Államokban – ekkor van ugyanis a Nemzeti Parkok Hete. Ezen a héten teljesen ingyenesen látogatható mind az 59 park. Azért is különleges ez az év, mert a nemzeti parkokat tömörítő szövetség idén 100 éves. Így 2016-ban jócskán van ok az ünneplésre. Mi ezeket a parkokat nem hagynánk ki, ha az USA-ban járunk:

  1. Yellowstone – Wyoming, Montana, Idaho

A magyar „közönségnek” első hallásra biztosan Maci Laci ugrik be a Yellowstone hallatán, és bár tényleg összefuthatunk medvékkel, rajtuk kívül is rendkívül gazdag élővilággal és jelentős természeti kincsekkel rendelkezik. Felcsapó gejzírek, kristálytiszta források, mindez csodás hegyláncok és tavak között – egy igazi természeti csoda ez a park (is). Azt mondják, a világ gejzírjeinek a fele itt található és ráadásul változatos vadállománnyal is büszkélkedhetnek: medvék, farkasok, bölények, jávorszarvasok és sok más különleges élőlény. A Yellowstone volt a világon az első terület, ami nemzeti park címet kapott. Évezredek vulkanikus tevékenysége alakította ki a terület melegvizű forrásrendszerét és a híres gejzíreket, ennek köszönhetően lehetünk ma ennek a csodának a részesei.

fb900x600usa14

  1. Yosemite – Kalifornia

Készíts be extra memóriakártyát a fényképezőgépedbe, mert garantáltan annyi képet csinálsz majd, hogy egy nem lesz elég! Yosemite az UNESCO Világörökségi Listán is szerepel, ami nem véletlen. A nemzetközileg is jól ismert parkban tökéletesen megfigyelhető, hogy a gleccserek eróziója milyen völgyeket vágott egykor a gránitrétegekbe. Fantasztikus U alakú völgyek szelik át keresztbe-kasul a területet, ahol 5 olyan vízesés is csobog, ami a világ legnagyobbjai között van. A parkban több mint 300 tó található óriásfenyők tömegének társaságában.

fb900x600usa09

 

  1.  Grand Canyon – Arizona

Valószínűleg te is láttál már temérdek fotót az arizonai óriás-szurdokról, a Grand Canyonról, ami több, mint 1500 méter mély, helyenként közel 30 km széles és teljes hosszúsága eléri a 430 km-t. Igazán lenyűgözőek ezek a számok, de amíg nem látod, el sem tudod képzelni a kanyon igazi méreteit. A völgyben kígyózó Colorado folyó alakította ki ezt a természeti csodát az évezredek során. A szurdok egy része még mindig az őslakos hualapai indiánok fennhatósága alatt áll és a kanyon meredek falaiba vájt barlangokban laknak. Ha extrém élményre vágysz, helikopterrel átrepülhetsz a kanyon felett vagy akár a híres Skywalkon is végigsétálhatsz, ami a völgy fölé benyúló üvegsétány. Tériszonyosok vigyázat! A 600 méteres mélység szédítő lehet az üvegfolyosón sétálva!

fb900x600usa57

  1. Zion – Utah

Utah állam gazdag nemzeti parkokban, mégis a Zionra esett a választásunk, nem véletlenül. Amellett, hogy Utah-ban ez a legnépszerűbb park, igazi lélegzetelállító élmény végigtúrázni a vörös navaho homokkőből a Virgin folyó által kifaragott völgyet. A Grand Canyonnál jelentősen rövidebb, mindössze nagyjából 24 km hosszú, átlagosan 6-700 méter mély, viszont szintén kivételes szépségű, dús növényzettel és vízesésekkel tarkított terület. A Zionnak nem a pereme, hanem az alja a legkönnyebben megközelíthető, így autóval vagy busszal is könnyen megtekintheted. Kifejezetten ajánljuk az Emerald Pools (smaragd medencék), a Könnyező Szikla vagy az Angels Landing („Angyalok leszállóhelye”) bejárását.

fb900x600usa01

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.