Tíz titkos utasítás, avagy mitől jók a Disneylandek

Tetszik? Oszd meg:

Mitől olyan nagy élmény a Disneyland? Jók persze a játékok, és hatalmas a show, de (a tulajdonosok szerint) a siker kulcsa a karakterekben rejlik, meg azokban, akik megelevenítik őket. És ami a látogatónak játék, az a szereplőknek, kemény munka.

Aki gyermekként kerül el egy Disneylandbe, úgy érezheti, hogy ott dolgozni igazi álommeló. Mindig a játékok között lehetsz, mindenki kedves és jól érzi magát. Szóval csodás. A tulajdonosoknak persze ez egészen máshogy néz ki – ők ebből profitot szeretnének termelni, és ezért a legjobban szórakoztatni a kiskorú nagyérdeműt. Ehhez pedig az kell, hogy akik megelevenítik a karaktereket, azok szinte eggyé is váljanak velük. Állítják ez a titok, ami a siker mögött van.

__dis02

Ehhez tíz szabályt fektettek le, amit mindenkinek (Donald Kacsától Plútó Kutyáig) be kell tartani.

1. Olyan nincs, hogy nem tudom

A gyerek olyan, hogy kérdez, és ha nem kap választ dühös, frusztrált, nem érzi jól magát. Ezért aztán, ha bárkit, bármiről megkérdeznek a Disney parkban kimerítő, választ kell adnia. Ha esetleg nem tudná pontosan, akkor fel kell hívnia a központot, ahol találnak valakit, aki megmondja. De azt, hogy “nem tudom” sosem ejtheti ki a száján.

2. Élj együtt a karakterrel

Amikor bekerül valaki dolgozónak, az először egy hosszú tréningen megy keresztül. Itt elsajátítja, hogy az általa megformált karakter hogyan beszél, mozog, mi a kedvenc szava járása (ha nem emlékezne rá gyermekkorából), milyen akcentussal ejti ki a szavakat, hogyan tartja a fejét, sőt, megtanulja az aláírását is. Ehhez pedig tartania kell magát. Ha Hófehérke szende, akkor még akkor is szendének és jámbornak kell maradni, ha éppen egy csapat üvöltő-tomboló-hisztis gyerekkel fut össze. Nem lehet mindig könnyű feladat. Viszont aki kiesik a szerepéből, annak másnap már nem kell bemenni dolgozni.

3. Sose mutass egy ujjal

Mindig minimum két ujjat kell használni. Ez nettó marhaságnak látszik, de állítólag egyes kultúrákban az egy ujjal mutatás valami csúnyaságot jelent, másrészt – szintén állítólag – a gyerekek könnyebben észlelik, ha két ujjal mutatnak valahová.

___dis01

4. Csak kecsesen!

Ha szemetet lát egy karakter, azt össze kell szednie, hiszen az élménypark nem szemétgyűjtő. De ezt nem teheti akárhogy, nem hajolhat le, mint egy egyszerű halandó – kecsesen félig guggolva kell lenyúlni az eldobott kólás poharakért is.

5. A kinézet is fontos

Hát igen, ezt akár diszkriminatívnak is mondhatnánk. De – különösen a női karaktereknél – fontos a kinézet. Plútó kutyához csak a magasság a fontos, de Hófehérke nem lehet se túl magas, se túlsúlyos, és a hajának is megfelelő színűnek kell lenni. A lényeg az illúziókeltés.

6. Tilos a Facebookozás

Egyáltalán, tilos bármit a közösségi médiában nyilvánosságra hozni. Nem csak munkaidőben nem netezhet a telefonján Hófehérke (valljuk meg, ez tényleg illúzióromboló lenne), de még a szabadidejében sem írhat arról, ami a munkahelyén történt. Ezt egy volt Hófehérke, aki kilépett a cégtől egy interjúban mesélte el, és erősen nehezményezte is.

7. Mindig szépen tessék mosolyogni

Az illúzióhoz hozzátartozik az is, hogy a karakterek mindig mosolygósak. Egyszerűen sosincs igazán rossz kedvük (ha van, az is elmúlik gyorsan), így aztán ezt be kell tartani a dolgozóknak is. Nem csak a telefont kell otthon hagyni, de a rossz hangulatot is (legalább is a látható megnyilvánulásait), nem szabad homlokot ráncolni (már akinél ez látszik a kosztümben), szájat húzogatni, csúnyákat mutogatni, nyegle pózokba vágni magukat, lábat lógatni és még sok minden mást…

___dis03
 8. Disney Look

Nem csak a karaktereket megszemélyesítő dolgozóknak kell megfelelni szigorú szabályoknak. A többieknek is meg kell felelni a vállalati normáknak. A férfiaknak – itt az arculati kézikönyvből idézünk: “oldalt és hátul rövidre vágott frizurával kell rendelkezniük, amely csinos, szimmetrikus hatást kelt, és nem ér le oldalt a fülekre, illetve hátul nem éri el a gallér vonalát”. A nőknek viszont “klasszikus, ugyanakkor könnyen fenntartható” frizurával kell rendelkezniük. Azt nem tudjuk, hogy a transznemű dolgozókra – Amerikában már erre is kell megoldást találni – milyen előírások vonatkoznak.

9.Nincs tetkó

És piercing se. Még akkor se, ha esetleg egy Hófehérkét tetováltatnál magadra.

10. Szemüveges azért lehetsz

De a napszemüvegen, ha olyat hordasz, nem szabad semmiféle logónak látszania.

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.