Szilveszter és újév a nagyvilágban

Tetszik? Oszd meg:

Te is ettél lencsét január elsején? Mert ugye a magyar hagyományok szerint ez a záloga annak, hogy az új évben az élet minden területén gazdagság és szerencse övezzen. Az ötleten fellelkesülve megnéztük, a világ különböző tájain milyen érdekes szokások és hagyományok vannak újév kapcsán.

 

Anglia

Angolszász országokban a fagyöngynek nagy hagyománya van – úgy tartják, ha a párok szilveszterkor egy fagyöngy alatt csókolóznak, amikor éjfélt üt az óra, akkor a következő évben elválaszthatatlanok lesznek.

Londonban nem tart sokáig a szilveszteri buli, mivel a puboknak hajnal 1-kor be kell zárni, általában ilyenkor a tömegek hazamennek, bár a négy fal között könnyen lehet, hogy folytatódik az ünneplés.

fb 600x400_jan5A

Olaszország

Az olaszok több érdekes szilveszteri/újévi hagyományt és babonát tartanak számon. Fontos, hogy újévkor spagettit, makarónit, vagy más hosszú tésztát egyenek, ez a szimbóluma a hosszú, egészséges életnek.

Más déli országokhoz hasonlóan az olaszok is piros fehérneműt húznak szilveszterkor, ha még nem találták meg a párjukat, mivel a hagyomány szerint ennek segítségével előbb rálelnek az igazira.

fb 600x400_jan5E

Távol-Kelet

Több ázsiai országban, mint például Koreában, Vietnámban vagy Kínában is az új évet a teliholdhoz kötik, így a következő esztendő mindig január 21-én az első telihold napján kezdődik, az ünnepségek pedig három hétig tartanak. A piros szín a boldogságot és a jó szerencsét szimbolizálja, ezért a házakat piros zászlókkal dísztik. Kínában három napon keresztül tart a sárkányok és oroszlánok felvonulása.

fb 600x400_jan5D

Brazília

Eleve nem lehet rossz dolog mondjuk a Copacabanán szilveszterezni, viszont az a látvány, amit az éjfélkor a tengerparton homokba tűzött gyertyák és vízbe dobált virágok nyújtanak, minden bizonnyal felejthetetlen. Brazíliában ezzel köszöntik az újesztendőt, szilveszterkor pedig fehér ruhát vesznek, hogy békében éljenek és boldogságot hozzon az elkövetkező év.

fb 600x400_jan5C

Amerikai Egyesült Államok

Más angolszász országokhoz hasonlóan az USA-ban is az a szokás, hogy újév első napján meglátogatják egymást a családtagok és persze hatalmas lakomákat csapnak ennek örömére. Nem maradhat le az ünnepi asztalról a bab, ami – hasonlóan a lencséhez – „kerekké” teszi az évet boldogsággal és sikerekkel fűszerezve, állandóságot és folytonosságot szimbolizálva.

fb 600x400_jan5B

Oroszország

Az oroszok az ortodox hagyományok szerint január 14-én ünneplik újév napját. Ekkor fogyasztják a tipikus orosz ételt, a borscsot, ami más néven orosz céklaleves. Ünnepi finomságaik a reményt szimbolizálják, illetve a mák és a méz, amit szintén az asztalra tesznek, vonzzák a sikert a családhoz. Szilveszter éjszaka rengetegen az utcákra vonulnak ünnepelni és megcsodálni a tűzijátékot.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.