Szemtől szemben a lazaccal

Tetszik? Oszd meg:

A címben említett kifejezés általában éttermekben értelmezhető, most azonban a lazac – nem is egy – él, ha nem is sokáig.

Vannak a világon egészen exkluzív utazások, olyan viszont kevés van, amelyikre csak négy évente kerülhet sor, akkor is csak néhány napon át. A kanadai Sushwap tóhoz viszont csak így, négy évente kora ősszel néhány napig érdemes menni -már ha az ember arra a különleges, fantasztikus élményre vágyik, hogy együtt úszhasson a lazacokkal.

Ők ekkorra már egy négyezer kilométeres úton vannak túl. Innen a tóból indultak négy éve majd leúsztak az Adams folyón ki, messze Alaszka vizeibe. De hívta őket a természet. Egyszer csak -mint őseik sok millió éve minden negyedik évben -megérezték a hívást. És dacolva az árral, a medvékkel és sirályokkal, a zúgókkal és sziklákkal megindultak haza, hogy életet adjanak utódaiknak. A legtöbben elpusztulnak út közben – ettől olyan szép kövérek a macik- de így is milliónyian vannak.

Éppen ezért itt – egyedüli a világon -azt is engedélyezik, hogy búvárok a lazacok közé merüljenek. A hatalmas, majd méteres halak ilyenkor már teljesen kifáradtak, és már csak a párosodási ösztön hajtja őket. Testük megváltozik, bőrük lángvörös lesz, kivéve a fejüket, ahol penész zöld. Ilyenkor már nem is esznek, nem is lenne mit. Az élményről pedig amit a köztük való úszás jelent beszéljenek a képek.

p029m22y

p029m50t

p029m4fs


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.