Robotzsaru a Szilícium-völgyben

Tetszik? Oszd meg:

Vagy legalábbis valami olyasmi. A kis robotok ugyanis különböznek néhány apró részletben az 1987-es “klasszikustól”. Nincsenek felfegyverkezve, még csak félig sem emberek, és egyáltalán nem olyan kalandosak. De hát ez a különbség az élet és a művészet, na jó, a filmipar között.

Ettől függetlenül azonban végtelenül futurisztikus az egész kezdeményezés. A másfél méter magas, körülbelül 140 kilós robotokat a Knightscope K5 névre keresztelték, és egyetlen feladatuk a felderítés és a megfigyelés.
rzs2
Minden helyzetben arra törekednek, hogy elkerüljék a konfrontációt (amire igazán sokat nem tudnak válaszolni, azon kívül, hogy elgurulnak) és információval lássák el a rendőrséget, ha vészhelyzetet vagy gyanús viselkedést tapasztalnak. Az egyébként talán inkább R2-D2-re hajazó kis robotok mindennel fel vannak szerelve, ami szükséges lehet az utcákon: mikrofonok, helymeghatározó, lézerszkenner, sőt még a levegőszennyezettséget is tudják mérni, percenként pedig 300 rendszámtáblát olvasnak le. A gyártó szerint kiválóak lesznek olyan helyekre, ahol az emberi őrök annyira nem teljesítenek jól, épületek őrzésére, nyilvános helyekre – jobban tűrik a monotóniát, mint az emberek, az éjszakai műszakban sem alszanak el, felismerik a szagokat, nem zavarja őket a nagy zaj, mindig képesek odafigyelni és sosem kialvatlanok – maximum lemerülnek.
rzs1
Egyelőre hét darab K5-ös készült el, amiből négy még az év vége előtt megkezdi működését az utcákon. Jelenleg San Francisco valamely területén folyik a tesztfázis, közelebbit nem mondtak a készítők. Bevetni viszont a high-tech fellegvárában fogják, a Szilícium-völgyben, ahol – talán nem is meglepő – nem éppen magas az utcai bűnözés aránya. A nagystílű szélhámosokat pedig úgysem ők fogják majd lefülelni. A bandaháborúk sújtotta külvárosokban egyelőre maradnak a hús-vér rendőrök, legnagyobb sajnálatukra.

Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.