Nyaraljon a vadnyugaton – musztángszelidítés

Tetszik? Oszd meg:

A vadnyugatnak kevés olyan egyértelmű szimbóluma van, mint a musztáng. Amerika vadlovairól sokan azt hiszik, már rég kihaltak. De nem – aki igazi vadnyugatot akar látni még ma is találkozhat velük.

Amikor 1492 után a fehér ember megjelent az Újvilágban, magával hozta kedvenc háziállatait is. Sokat persze ismertek az őslakosok is – kutyájuk, tyúkjuk nekik is volt. De voltak velük egészen csodálatos állatok is – hatalmas valamik, amiknek a hátára lehetett ülni. Az indiánok, hogy mégis nevezzék valahogy őket, „nagy kutyának” hívták a négylábúakat. Igen, lovak voltak. Akiknek bizony igencsak megtetszettek a hatalmas prérik. Amelyikük tehette, egyszerűen meglógott a csapattól és elindult – akárcsak egykori gazdái – felfedezni az újvilágot. Nos, belőlük lettek a musztángok, akiket az őslakosok aztán megszoktak, megszerettek, és meg is szelídítettek itt-ott. A 19. században ők segítették a nagy nyugati vándorlást, a vadnyugat meghódítását.

mus2

Egyszóval a musztángnak van egyfajta romantikája – mindazok számára, akik távolról szeretik, csodálják a vadnyugatot. Akik ma is ott élnek és mondjuk mezőgazdasággal szeretnének foglalkozni, a musztángok sokszor kellemetlenséget jelentenek. A vad lovaknak ugyanis – mivel nem őshonos állatok – nincs természetes ellenségük. Nincsenek olyan ragadozók, amelyek egy ekkora állatot el tudnának ejteni. Így a vad lovak – bármely meglepő is – ismét egyre többen vannak. Manapság már jó 40 ezer musztángot tartanak nyilván.

mus3

Aztán van, aki úgy érzi, hogy a musztángok lehetőséget teremtenek, nem gondot. Ilyenek voltak a nevadai Wild Horse Eco-Resort alapítói. A hely nem egyszerű szálloda – bár a szállás egy igazi butik hotel minden ismérvével rendelkezik. Vannak kiváló kis bungalók, és vannak olyan sátrak, amelyekben egykor az őslakók laktak. (Persze felszerelve minden jóval, ami kell.) De a lényeg: itt vannak a lovak. Aki csak távolról szeretné nézni őket, az kimehet a pusztába egy terepjáróval, hogy a sok száz valóban vadon élő musztáng életét figyelje. Aki viszont bátrabb, az megpróbálhat megülni egy – szelídített – vadlovat. Ebben – teljesen valódi – cowboyok lesznek a segítségükre. Igen, olyanok, akiket a filmeken látunk: Stetson kalapban, csak éppen revolver nélkül. A vezető pedig egy igazán kemény legény, Monty Heath egykor a haditengerészet SEAL kommandójánál szolgált.

Aki viszont a másik oldal hagyományait szeretné megismerni, az az őslakosokkal is megismerkedhet –  a Lumbee törzs tagjai a gyöngyfűzéstől a sátorépítésig mindent megtanítanak a vadnyugati táborozóknak.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.