NASA-tudós: Lehetséges a fénynél gyorsabb utazás!

Tetszik? Oszd meg:

Aki szereti a sci-fit, már évtizedek óta olvashat “térugrásról”, “hipersebességről”, “féreglyukakról”, most viszont úgy látszik, az egész nem mese – sőt már a NASA is foglalkozik egy fénysebességnél gyorsabb űrhajó terveivel. Igaz, mi már bizonyosan nem fogjuk megérni azt, hogy az első asztronauták két hét alatt jussanak el az Alpha Centaurira.

Dr Haroild White nem valami fantaszta, nem is sci-fi szerző. Komoly, fehér köpenyes kutató a NASA-ban. Pedig amit mond, azt eddig csak tudományos-fantasztikus művekben olvashattuk – a professzor szerint két hét alatt eljuthat egy űrhajó a legközelebbi csillagra az Alpha Centaurira, pedig a fénynek is négy évre van ehhez szüksége. Ezt mindeddig azért tartottuk lehetetlennek, mert az Albert Einstein-féle relativitáselmélet szerint a fénynél gyorsabban egyszerűen nem lehet mozogni. White azonban kidolgozott egy olyan formulát, ami nem mond ellent az einsteini elméletnek, de mégis lehetővé teszi a fénynél gyorsabb mozgást. Az alapot ehhez egy mexikói elméleti fizikus, Miguel Alcubierre elmélete adja. Ő találta ki, hogy – elvileg – hatalmas energiák felhasználásával – magát a téridő szövedékét lehet meghajlítani –  egyfajta téridő-hullámot létrehozni. Az űrhajó előtt összenyomódik, mögötte kitágul maga a tér, így létrejöhet a fénynél is gyorsabb mozgás lehetősége. Az elmélet annyira nem mond ellent Einsteinnek, hogy a tér görbületét, amelyen az Alcubierre-utazás alapul, ő maga vetette fel.  Ezt elméleti szinten valahogy így képzelhetjük el:

NASA1

Dr White persze elismeri, hogy egyelőre évtizedekre van attól, hogy létrehozzák ezt a fajta csillaghajót. A kutatások egyelőre kicsiben indultak meg. De ami jelzi, hogy nem puszta science-fiction-ről van szó, bekapcsolódott az Egyesült Államok katonai fejlesztési ügynöksége, a DARPA is (nekik köszönhetjük a mai élet számos áldását, többek között az internetet is.) Ők száz év alatt szeretnék odáig fejleszteni ezt a technológiát, hogy a csillagközi térbe juttassanak embereket. A kísérletek természetesen a Földön kezdődnek, majd egy – gyorsított- Hold, illetve mars-utazás következne. A legfőbb korlát természetesen az energia. Egyelőre pontosan nem tudják, hogy mennyire is lenne szükség ahhoz, hogy egy űrhajót rátegyenek egy efféle térhullámra – korábban úgy vélték, hogy egy teljes bolygó energiatermelése kellene ehhez, ma – legalább is Dr White szerint – úgy látszik, ennél jóval kevesebb is elég lehet. A “motorok” körülfognák magát az űrhajót – valahogy úgy, ahogy Christopher Nolan filmjében, az Interstellarban képzelték.

NASA2

Dr White művészek és grafikus tervezők segítségével már elkezdte megálmodni a saját űrhajója terveit is. Ezt – a legendás Star Trek sorozat emlékének adózva – ISX Enterprise-nak nevezte el. És így nézne ki:

NASA3

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.