Mint egy tengeri lávalámpa – így néz ki egymilliárd szardella tánca

Tetszik? Oszd meg:

A szardellát a magyar olvasó eddig elsősorban, mint egy gyanús színű és illatú paszta alapanyagát ismerte csak, pedig, amellett, hogy például frissen sütve is csodás tud lenni, a világ egyik leglátványosabb állata, no nem magában, igaz nem is magányosan úszik.

Első látásra tengeri olajfoltnak nézték, ami San Diego (Kalifornia) partjainál megjelent. Pedig a furcsa, de igen látványos jelenséget nem a természet tudatos vagy éppen akaratlan rombolása, hanem maga a természet hozta létre. A part közelében a sekély vízben szardellák óriás raja úszott, tekergőzött, bomlott szét, és áll össze újra. A szardella igen apró hal, amolyan sneciméretű (13 -15 cm-es) halacska, a sugarasúszójú halak osztályának a heringalakúak rendjébe tartozik. A Csendes-óceán délnyugati részén fordul elő. Elterjedési területe Ausztrália északi részétől Tasmania déli részéig és Új-Zélandig terjed – északon éppen Kaliforniáig ér fel az elterjedési területe. A szardella egyaránt megél a brakkvízben és a nyílt tengeren is. Általában 31 – 70 méteres mélységben tartózkodik. Nagy rajokban tömörül, és planktonnal táplálkozik. A hatalmas rajokban úszó állatkáknak mind nyitva szája, az élelem pedig – szó szerint – beúszik a szájukba.

A szardellák sok más tengeri állatnak nyújtanak táplálékot, delfinek és tengeri madarak, fókák és cápák lakmároznak belőlük.

A mostani óriásraj – David Chackley, a University of Calfiornia Oceanográfiai Intézetének halbiológusa szerint “szokatlan, de nem természetellenes” jelenség.  Pontosan azt sem tudni, hányan voltak. Néhány tíz milliótól akár az egy milliárdig teszik a számukat. Chackley szerint igazán az a meglepő, hogy ennyire közel úsztak a partokhoz – a szardellák ugyanis inkább a hűvösebb nyílt tengert kedvelik. Az ok az lehetett, hogy – talán az El Nino miatt – most a parti vizekben lassabban emelkedett a hőmérséklet, mint kint a tengeren. Annyi azonban bizonyos, hogy ennyi szardellát egyszerre harminc éve nem láttak Kaliforniában.

Íme egy video a szardellák táncáról:

 

És most jöjjenek a képek:

szardella1

szardella2

szardella5

szardella6

DCIM101GOPRO

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.