A Miami Vice nyomában

Tetszik? Oszd meg:

A nyolcvanas években a kutya nem akart Miamiba menni. Ezt ma már el sem hisszük – pedig igaz. A floridai nagyvárosnak rossz híre volt – drogbandák, bűnözők és lepukkant kubai menekültek jutottak róla mindenki eszébe. Ma Miami cool, sőt, trendi. És ezt nem utolsó sorban azoknak a sorozatoknak köszönheti, amelyeknek most a nyomába eredhetünk.

A Miami Vice volt ez első. És sok szempontból a sorozat, amelyet a magyar tévénézők is ismerhettek, trendet teremtett. A rendőrök nem egyszerű zsaruk voltak benne, akik tömik magukat fánkkal, és nem is elegáns magánnyomozók. Collak voltak. A Miami Vice zsarui – Don Johnson és Philipp Michael Thomas – egészen mások voltak és más volt a sorozat is. A zenéjét máig mindenki ismeri, és a People magazin szerint megújította a televíziózást.

Igazi kultuszsorozattá lett. És nem utolsósorban megváltoztatta azt a képet, ami Miamiról az emberekben élt. Miami, ahol a menő zsaruk bikinis csajokkal buliznak a hajókon, jó kocsikkal nyomulnak, és közben folyamatosan szól a zene – menő hely lett. Úgy tűnt, hogy az élet éppen ezért közel sem olyan stresszes, mint New Yorkban. Éppen azért lett Miami minden magát még mindig fiatalnak érző new york-i nyugdíjas álma. A Vice-nak vége lett, de a hatást más filmek viszik tovább. Ezt a képet mutatja a CSI Miami sorozata is – Horatio nem csak iszonyat bölcseket tud mondani, és minden ügyet megold egy fél mikronnyi kőolaj-szennyeződésből és egy eltört ágból, de a képek is magukért beszélnek. A mozi egyszerűen szép, szép, fiatal emberekkel, gyönyörűen fényképezve, telt színekkel, és a várossal, ami folyamatosan visszatér.

De vajon, aki elmegy oda, átélheti-e ezt az érzést? Nos, bűnözőket üldöznie nem kell. De az ikonikus helyek, amik vissza-visszatérnek a sorozatokban, természetesen megvannak, és vannak irodák is, amelyek segítenek abban, hogy végigjárjuk ezeket. Bár – ami a Miami Vice épületeit illeti – sok minden már nincs meg. A város ugyanis – sokan hiszik, hála a sorozatok hozta népszerűségnek is – iszonyatos ütemben épül, fejlődik. A hely például, ahol Crockett és Tubbs dolgozott, ami a filmben a Metro-Dade megyei rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Irodája (vagyis maga a Miami Vice) volt, már nem áll. Luxusapartmanok vannak a helyén.

The Atlantis Condominium, Miami, Florida, 8007

A lenyűgöző kinézetű Atlantis Condominium viszont – tetején a vörös háromszöggel, közepén a négyszögletes lyukkal -, amelyet a főcímből ismertünk meg és amely előtt hangzott el az a tételmondat a film egyik epizódjában, hogy “Ha Miamiban nem kapod meg, akkor azt valószínűleg még fel sem találták.” – az áll.  És máig ugyanolyan futurisztikus, mint akkor volt. Igaz ma már körülveszik a nálánál is magasabb és futurisztikusabb felhőkarcolók. Viszont a Brickell negyedtől északra nagyon ismerős helyre jutunk – a türkizkék vizű, luxusjachtokkal zsúfolt Miamarinába. Itt horgonyzott Crockett lakóhajója is. És aki igazán számít a városban, annak van itt hajója ma is. Órákat el lehet itt nézelődni, mert ma sem ritka, hogy az elképesztő testű bikinis lányok mellett feltűnik egy-egy híresség is a hajókon. De a St Vitus – ami valójában három különböző hajó volt – nincs már meg, és azt a dokkot is átépítették, ahol horgonyzott. Most a Bayside marketplace van a helyén – egy nyüzsgő, pezsgő hely teli kis bárokkal, boltokkal.

The skyline of Miami, Florida is shown i

Innen indulnak olyan hajótúrák is – a Speadboat Tours jóvoltából -, ahol több olyan házat is megmutatnak, amely szerepelt a filmekben. A túrán az idegenvezető mesél is arról, hogyan formálták a filmek Miami arculatát. Michael Lynch szerint, aki itt élte le egész életét, a város nagyot változott azóta. Előbb videóklippeket jöttek forgatni ide, aztán megjelentek a filmesekkel a modellek, és itt készültek a legmenőbb fotósorozatok. Ez pedig meghozta a turistákat is. Akik most már ellepik az Art Deco negyedet – Amerika egyik legszebb és legérdekesebb városnegyedét, ahol minden ház egy kis műalkotás volt a század elejéről. De azt kevesen tudják, hogy az Art Deco negyed a Miami Vice előtt közel sem nézett ki így. A film producere nem akart sem lepukkant, sem sötét színű házakat látni – amelyiknek nem tetszett a színe, nem illeszkedett a film modern dizájnjához, oda becsöngettek, és kérték, hadd fessék át. A tulajok pedig belementek. A Carlyle Hotel – ami szintén sokat szerepelt a filmben, természetesen még megvan, hiszen az egész negyedet műemlékké nyilvánították azóta. És ha kiülünk oda, láthatjuk a kávézgató turistákat, ne meg a helyieket.

És ez persze csak a nyaralás kezdete – hiszen annyi mindent lehet még megnézni a környéken az Eveglades-től a világ egyik legkisebb – el nem ismert – államáig, a Concha Köztársaságig, és oly sok mindent lehet csinálni.

colony hotel art deco district south beach

 

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.