Láss szépet, tégy jót! – Állatotthonok Amerikában

Tetszik? Oszd meg:

Nyugalmazott cirkuszi elefántok, a medencében való ugrálásba belefáradt delfinek, az állatkerti ketrecekből kiszabadult tigrisek várnak ránk békében és boldogságban Amerika állatotthonaiban. Aki meglátogatja őket, nem csak egy élménnyel lesz gazdagabb, de segít azokon is, akik áldozatos munkájukkal segítik ezeket az állatokat.

Az állatotthonok általában az ország déli részén találhatók, ahol jó az idő, és akár a trópusi állatok is jól érezhetik magukat egész évben. Aki el akar látogatni valamelyikbe, annak illik adakozni is, hiszen ezeket az otthonokat nem cégek vagy önkormányzatok tartják fenn, hanem alapítványok, amelyek éppen az ilyen adományokból élnek.

 

Big Cat Rescue – Tampa

Floridában van a világ legnagyobb olyan  parkja, ahol kizárólag a nagymacskákkal foglalkoznak. 14 különböző faj él itt. A szép nagy cicák korábban  cirkuszban dolgoztak vagy éppen olyan helyeken éltek, ahol biztos halál várt volna rájuk – csinos bundájukat mások is szerették volna a hátukra venni – de vannak köztük, akiket kölyök korukban raboltak el természetes élőhelyükről. A hely büszkesége Zabu, a fehér tigris.

______allat1

Aki Floridában jár, ne hagyja ki – vezetéssel mindennap látogatható. De aki még nagyobb elkötelezettséget érez, az mehet fél évre gyakornoknak is.

 

The Elephant Sanctuary – Hohenwald

Amerikában nem őshonos az elefánt, így itt békében és barátságban élnek az amerikai cirkuszok afrikai és ázsiai ormányosai. Szabadon vándorolnak a hatalmas erdőben, ami csak az övék – Nashville-től kilencven percnyi autóútra. Az elefántpark fenntartói igyekeznek  az állatok nyugdíjas éveit teljesen zavartalanná tenni – kétlábúak csak a látogatóközpontba léphetnek be. Viszont követhetik kedvenc ormányosaikat az EleCam élő videócsatornáján.

 

PIGS Animal Santuary – Shepherdstown

Alig két órányira Washington DC-től található egy kisvárosi miliőben. A név itt nem kötelez – nem csak sertések élnek az állatfarmon, hanem mindenféle olyan háziállat, amelyet magára hagytak, amivel rosszul bántak, amit kínoztak. Kacsák, libák, kecskék és – természetesen azért – malacok is élnek itt, és egyiküknek sem kell félni a böllér késétől. Viszont, aki szeretné, nem csak meglátogathatja őket, hanem haza is vihet egyet közülük házikedvencnek.

 

Florida Keys National Marine Sanctuary

Gyönyörű természeti környezetben hajóroncsok, színes korallok, látványos tengeri növények és sziklák között lehet úszkálni, búvárkodni úgy, hogy körülvesznek minket a delfinshowkból kiszabadított nyugalmazott delfinek, tengeri tehenek, és az állatkertekből ide került teknősök – no meg a környék színpompás halai.

 

Project Perry

Richmond közelében egy hatalmas madárházban él sok száz papagáj. Kicsik és nagyok, szürkék és színesek. Olyanok, akiknek nem kedvezett a zord északi klíma, vagy magukra hagyták őket, meghalt a gazdájuk, vagy csak nem tudott mit kezdeni a madarával. Itt igyekeztek igazi trópusi világot varázsolni nekik, hogy otthon érezzék magukat. A látogatókat pedig arra biztatják, ne vigyék haza a madarakat, inkább szponzorálják az alapítványt, és akkor látogathatják meg kedvencüket, amikor csak akarják.

 

Wild Animal Santuary – Keenesburg

Bár az állatotthonok jelentős része délen található, másutt is vannak érdekes helyek. Denver mellett például a nagyragadozók találnak menedéket. Nagy részük úgy kerül ide, hogy az állatrendőrség veszi el a gazdáiktól, mert ott nem megfelelőek a körülmények. Itt viszont nagy területen háborítatlanul élnek a medvék, tigrisek, oroszlánok és társaik. A talajszint felett kiépített pallóútról lehet őket figyelni – páratlan élmény. Az oroszlánok pedig láthatóan ugyanolyan jól érzik magukat a prérin, mint otthon a szavannán.

______allat2

 

Farm Sanctuary – Watkins Glen

New Yorkban a legtöbb ember úgy éli le életét, hogy állatot csak a Central Park állatkertjében lát, és fogalma sincs, hogy milyen is az élet az állatok közelében. A Farm Sanctuary-ban olyan háziállatok – kutyák, macskák, tehenek, lovak, csirkék és kacsák élnek, amelyeket a rossz tartási körülmények miatt vettek el a korábbi lakhelyükről. Itt nem kell tartaniuk a hentestől sem. A nagyvárosi flaszterhuligánok viszont akár egy egész éjszakára befészkelhetik magukat a vidéki környezetbe – és autóduda helyett kakaskukorékolásra ébredhetnek.

 

Wolf and Wildlife Center

Colorado Springs-től 45 percnyi autóútra a köszöntenek ránk a farkasok. Itt aztán minden az egykor félt, ma már sokkal inkább védett négylábúakról szól. Nem csak, hogy közel kerülhetünk hozzájuk, de szakértők beavatnak a farkasok életébe, vadászati szokásaiba, sőt, egészen közel merészkedhetünk a kezes állatokhoz, és egy közös fotó is készülhet kedvenc farkasunkkal.

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.