Hawaii a folyton növekvő amerikai állam. De kié a vulkánkitörés során keletkező új föld?

Tetszik? Oszd meg:

2018. május 17-én, helyi idő szerint hajnali 4:17-kor erős robbanás kíséretében kezdődött meg a Kilauea, a “Nagy Sziget” legaktívabb vulkánjának kitörése. 1983 óta szinte folyamatos aktivitásának köszönhetően Hawaii állam területe is növekszik, hiszen a láva az óceánt elérve megszilárdul, folyamatosan építve a partot.

A Kilauea lávafolyamai nem igazán törődnek az emberi településekkel, rendszeresen lakott és mezőgazdasági területeket gyűjtanak fel, tarolnak le és fednek be kővel. 1990-ben egy Kalapana nevű települést törölt el a lávaár, idén pedig az alábbi képen is látható Vacationland Hawaii méregdrága házait és a csodás, korábbi kitörések során keletkezett természetes medencéket pusztította el a vulkán.

vacationalnd hawaii kilauea kitörés mortons travel hawaii csoportos utazás

A füstölgő földtömeg egy egy kilométernél is hosszabb, újonnan keletkezett terület, korábban a helyén egy csodás öböl volt

Remek ár-érték arányú ajánlataink Hawaii-ra egy helyen itt. A Morton’s utazási szakértői állnak rendelkezésre Messengeren vagy egyéb elérhetőségeinken, ha utazással, repüléssel kapcsolatos kérdései lennének!

Kié a vulkánok által létrehozott új terület Hawaii-on?

Sajnos ki kell ábrándítsuk a kedves Olvasót, természetesen az államé. 1977-ben egy hosszú pereskedés után a bíróság Hawaii államnak adott igazat egy család által indított perben: Az birtokukon keresztülfolyt láva hiába alakított ki egy új földnyelvet az óceánparton, a telekrész nem szerepelt a nyilvántartásban (nyilván…) ezért az a hawaii népét képviselő államot illette. A területet tehát hiába rendezte és gondozta a család, nem sikerült elbitorolniuk a területet.

Pedig tudjuk, sokan már indultak is volna magyar zászlóval a Kilauea által kialakított friss félszigetekre! 🙂

A Kilauea Hawaii kihagyhatatlan része

kilauea hawaii vulkánkitörés hawaii utazás mortons travel utazási iroda 3

Hawaii sokunk számára a földi Paradicsom szinonímája

Mindenki ismeri filmekből és sorozatokból – a szerencsésebbek személyesen is – a sziget aranyló partjait, a zsenge trópusi erdőket, a csipkézett hegyeket és a polinéz táncosokat. Hawaii annyi csodát tartogat, amit meg sem kísérlünk jelen bejegyzés keretein belül összefoglalni. Az összes közül azonban pont a vulkanizmus az, amit mindenképp meg kell tapasztalnunk, ha a szigeten járunk.

A természet elemi ereje, a földöntúli táj, a színek-szagok-tapintás összessége olyan fergeteges és életre szóló élményt adnak, amely időről-időre eszünkbe fog jutni és ámulattal fog eltölteni. A Hawaii szigeteire tett látogatások során a Morton’s Travel utasainak lehetősége nyílik több vulkántúrán való részvételre is. Laza és sétálós, vagy komolyabb, túrázós, de akár még quados és drótkötélpályás élményekkel is tudunk szolgálni. A Big Island-en található a híres Hawaii Volcanoes National Park. A nemzeti park területe a már említett, és a világ legaktívabbjai közé tartozó Kilaueát, és a világ legnagyobb (szintén aktív) pajzsvulkánját, a Mauna Loát is magában foglalja.

hawaii vulkánok utazás látványosságok

Óceán és lávafolyam találkozása közelről nézve. Ilyen élmények átélésére is lehetőség van Hawaii-on

 


Egyéni utak esetén, legyen bármilyen fázisban a szervezés, nagy eséllyel tudunk olcsóbb, jobb ár-érték arányú megoldásokat mutatni, mint a nagy szállásfoglaló oldalak. Teszteljen le minket! Állunk rendelkezésre Messengeren egy gyors egyeztetésre.

Morton’s Travel utazási iroda az amerikai csoportos utak piacvezetője.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.