Ahol a madár se jár – kempingezés a sarkkörön túl Kanadában

Tetszik? Oszd meg:

Milyen lehet az a nemzeti park, ahová egész évben mindössze 100 ember látogat el? Ha van különleges helye a világnak, a kanadai Ivvavik biztosan az…

ivvavik nemzeti park

A nemzeti park Észak-Kanadában, az alaszkai határnál található

A hely neve a helyi inuitok nyelvén kb. óvodát jelent. A karibuk, a rénszarvasok helyi rokonai ugyanis ezen a tájon szokták világra hozni kicsinyeiket, és azok itt élnek velük, amíg meg nem erősödnek annyira, hogy elinduljanak hatalmas vándorlásukra Alaszka vad vidékei felé. A vidéknek tehát van neve, de sok hegynek, folyónak, tónak nincs. Egyszerűen nem volt rá szükség. Annyira kevés errefelé az ember, annyira kiesik ez a hely a világból, hogy nem volt, aki nevet adjon a tájnak.

Sokáig csak az őslakos inuitok jártak – nagynéha – errefelé. Aztán – ahogy Észak-Kanadában másutt is, olajat, gázt találtak a vidéken, és megindult volna a kitermelés. Ez persze nem tetszett az inuitoknak, így aztán perre mentek, és megnyerték azt. A területet pedig felajánlották a kanadai államnak, azzal a feltétellel, hogy nem adja oda az olajvállalatoknak, hanem nemzeti parkot alapít rajta. Ez 1984-ben meg is történt, a park azonban sokáig nem volt látogatható. Napjainkban Parks Canada ajánl rövid (négy napos), teljes ellátású utakat, amelyeknek igencsak megkérik az árát.

Érthető is, hiszen a legközelebbi város, Inuvik, sok száz kilométerre található a parktól. A település maga is sarkkörön túl van, és alig 3500-an lakják, mégis ez a teljes régió központja. Innen száll fel a Twin Otter repülőgép, ami a világ végére viszi az utasokat. Mielőtt leszállnak a füves pályára – ami körül a környék egyelten építménye található, a pilótának meg kell győződnie róla, hogy nincsenek szarvasok vagy éppen grizzly medvék a leszállópályán. Ha minden rendben, kiengedhetik a masszív, füves pályára szánt kereket, és indulhat a leszállás.

Remek ár-érték arányú kanadai ajánlataink egy helyen itt. A Morton’s utazási szakértői állnak rendelkezésre Messengeren vagy egyéb elérhetőségeinken, ha utazással, repüléssel kapcsolatos kérdései lennének! 

i6

Kempingezés a sarkkörön túl

Eztán mindenki felveri sátrát, de mielőtt még kezdődne a barangolás a tundrán, végig kell hallgatni a helyi vezető biztonsági útmutatóját. A medvék ugyanis szabadon járnak errefelé, és bizony nem csak a málnára fájhat a foguk. Mindenki kap a Parks Canadától egy medveriasztót – olyan, mint egy pisztoly, de nem lő, csak nagyot durran, amitől állítólag megijed a medve és elfut, és némi jó tanácsot, például, hogy “ha a medve meg akar enni, küzdj az életedért.” Na ezután már mindenki mehet trekkingelni.

A hegyeknek, mint mondtuk, nagyobb részt nincs is nevük. Ha van, azt az utóbbi időben a park őrei adták. Ilyen például a Go Big or Go Home névre keresztelt csúcs. Vannak persze – azért igen kevesen – akik életvitelszerűen itt, vagy legalábbis a környéken laknak. Az itt eltölthető négy nap egyik legnagyobb élménye a vad természet, a hűvös folyók, senki által nem látogatott helyek mellett, éppen az itt élőkkel való találkozás.

A kis csoport, akiknek az ősei is mindig ezen a tájon éltek, és akik egyszerűen visszautasították a kanadai kormány ajánlatát, hogy költözzenek be a kisvárosba. Máig vadászó életmódot folytatnak, és ami egészen meglepő, itt ebben a barátságtalan környezetben is képesek pusztán a természetből eltartani magukat. Vadásszák a karibukat, kifogják a belugákat és nem panaszkodnak, hiszen ez a gyönyörű táj csak az övék. Még akkor is, ha télen néha mínusz ötven fok van. A nyár pedig, még ha nem is túl meleg (reggelente nincs több nyolc foknál), elképesztően szép és kellemes.

i3i4

i5i7


Egyéni utak esetén, legyen bármilyen fázisban a szervezés, nagy eséllyel tudunk olcsóbb, jobb ár-érték arányú megoldásokat mutatni, mint a nagy szállásfoglaló oldalak. Teszteljen le minket! Állunk rendelkezésre Messengeren egy gyors egyeztetésre.

Morton’s Travel utazási iroda az amerikai csoportos utak piacvezetője.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.