Kanada leggyönyörűbb titka: Haida Gwaii

Tetszik? Oszd meg:

A szigetvilág első lakóiról, a Haidákról kapta a nevét. Később persze lett „rendes” angol neve is, Queen Charlotte Islands-nek nevezték, de 2010-ben visszakapták az indiánok, ha nem is a szigeteket, de a nevet mindenképpen, hiszen Kanadában, vagyunk, a multikulturális társadalom mintaországában. Kanadai viszonylatban – ott ugye nem európai mércével mérnek – nem nehéz eljutni a szigetvilágba. Alig két óra alatt odarepít az Air Canada Vancouverból, a világ legélhetőbb városából. Aki kerülné a repülést, az mehet komppal is. Igaz, úgy legalább hét óra, de lehet, hogy több, és nem is Vancouverből, hanem a legközelebbi kikötőből, ami azért nincs olyan közel: Brit Columbia északi partjainál. A kanadai honlapok ennek ellenére kiemelik, hogy ahhoz képest, hogy itt egy rejtett édenkert tárul elénk, meglehetősen könnyű ide eljutni.
De mégis miért tennénk ezt? Susan Musgrave kanadai költőnő, aki a poézis mellett vendégházat is üzemeltet a szigeteken, így írja le a Haida Gwaii – élményt: „Megkérsz valakit, hogy vigyen el valahova, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy hogy kint a parton ülsz egy buliban ismeretlenekkel, és éppen rákot eszel. Hát így történnek mifelénk a dolgok.” Nyaranta egyébként itt rendezik a világ talán legeldugottabb, ezért igazán családias zenei fesztiválját is, melynek találó neve Edge of the World, vagyis világvége. Idén augusztus 6-a és 8-a között kerül megrendezésre. Aki jó zenét akar hallgatni elképesztő természeti háttér előtt, annak érdemes elgondolkodnia az utazáson.
A stoppolás egyébként (ahogy Musgrave története is kezdődik a szigeteken) létszükséglet, ha nincs saját kocsid, tömegközlekedés ugyanis nincs a szigeteken. Igaz, utak sem nagyon. Van viszont vad, érintetlen természet, és az erdei tisztásokon fel-feltűnő, ottfelejtett totemoszlopok. Éppen ezért, aki komolyan gondolja, hogy elindult a Haidák földjére, hogy megismerje a vad, de gyönyörű kanadai természetet, és az indiánok éppen kihalófélben levő kultúráját, annak érdemes jól felkészülni. Részletes térkép, jó felszerelés, iránytű, no és egy jó megbízható esőkabát nélkül ne induljunk el. A dús zöld vegetáció annak köszönhető, hogy nagyon sokat hull itt az eső.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.