Kanada látványos kastélysorozata

Tetszik? Oszd meg:

A Canadian Pacific Railway vasúttársaság vezetői fel sem lélegezhettek, amikor 1885-ben befejezték az első vasúti összekötő vonal építését kelet és nyugat Kanada között. A pálya ugyan elkészült, de jöhetett az újabb kemény munka, hogy utasokkal töltsék meg az új síneken közlekedő személyszállító vonatokat. Bár a bevándorlók körében azonnal nagy sikere lett az arra közlekedő járatoknak, szükség volt a jól fizető luxus utasokra is, a nyereség maximalizálása érdekében.

A pazar első osztályú kocsik mellett szükség volt egy csalira, amivel utazásra csábítják a gazdagokat. Emiatt a vasútvonal mentén káprázatos szállodákat építettek, hogy útra buzdítsák a luxus kedvelőit. Bár a deluxe autók lassan a feledésbe merülnek, az 1880-ban felállított szállodák továbbra is maradnak.

A kastélynak látszó szállodák mai napig uralják a kanadai tájképeket, legyen az a lélegzetelállító pusztában vagy épp a város szívében. A mesébe illő épületek hűen tükrözik a romantikus európai fellegvárakat, és a tornyos kőházak a hatalmas nyeregtetőikkel hamar elnyerték az „Észak kastélyai” becenevet. Ma már modern hotelként szolgálnak, fürdővel és pompás éttermekkel. A külső viszont nem változik, és az ottlét alatt mindenki felfedezheti a varázslatos emlékek nyomait.

Kastélyok a Sziklás-hegységben

Az Alberta Sziklás hegység monumentális csúcsaival és élénk színű tavaival ad hátteret három vasúti üdülőhelynek. 2013-ban ünnepelte százhuszonötödik születésnapját a skót bárói stílusú Banff Springs Hotel, ami a Banff Nemzeti Parkban épült. A szálloda lehetővé tette vendégei számára, hogy ízelítőt kapjanak a vadonból anélkül, hogy feláldozzák délutáni teázásukat. Valóban fák között éltek a természet szerelmesei, mivel a szálloda fából épült, de sajnos 1926-ban porrá égett. Két évvel később a szálloda kőfalaival újraszületett, és összesen hétszázhetven szobának adott otthont. Az igazi csillogást 1950-ben Marilyn Monroe és Benny Goodman szobafoglalása hozta meg. Óriási golfpályával, erdei ösvényekkel, örökségi túrákkal és további művészeti programokkal várja látogatóit a hotel, a középkategóriás és a speciális alkalmi utazókat egyaránt.

banff springs hotel, alberta

Mindössze két évvel a Banff Spring Hotel születése után, csupán ötven kilométerre fokozatosan a magasba emelkedett a Chateau Lake Louise, ami hasonló látványosság a mai napig. Az eredetileg egyemeletes faház hamar kinőtte magát az udvarában található smaragd színű tó miatt, ami tömegesen vonzotta a pihenni vágyókat. A jelenlegi kőépület 1911-ben lett átadva, és ma már a síelni és túrázni vágyó vendégeknek nyújt otthont.

Rengeteg viktoriánus utazó volt elégedett a Jasper Park Lodge szállodával, akik nem csak messziről nézték a természetet, hanem szerettek együtt is élni a vadonnal. Több tucat hangulatos tóparti faház nyújtja a teljes lelki harmóniát, kitömött jávorszarvas fejekkel a falaikon. A hely viszont nem mondható rusztikusnak, mivel sok neves vendég is alkalmasnak és minőséginek találta a pihenéshez, mint például II. Erzsébet királynő, aki 2005-ben pihente ki magát az egyik faházban.

Nyugati útvonal

A borostyánnal borított Empress Hotel 1908-ban épült Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában. Tervezője Francis Rattenbury, aki a parlamenti épületet is tervezte. A hotel domináns a helyi képeslapokon, és egyben legkedveltebb látnivaló Brit Columbiában. De ez nem volt mindig így. Ahogy más kanadai szállodák, az Empress Hotel is nehéz időkön ment keresztül a második világháború után. Esett a színvonal, és az Angliából eredő flancos teadélután is olcsónak bizonyult. 1960-ban a helyiek a felújítás ellen tiltakoztak, mégis nagyléptékű helyreállítás vette kezdetét. Az elegáns délutáni teázások még soha nem voltak ilyen népszerűek, mint manapság a szállodában, ahol többemeletes tálakon tálalják a finom uborkaszendvicseket, a kecses párizsi makarónokat és a frissen sült pogácsákat lekvárral és tejszínnel. Erzsébet királyné és VI. György valószínűleg élvezték a pompás fogadtatást, amikor 1939-ben a hotelben töltöttek pár napot. Szintén ellátogattak a város szívében található Hotel Vancouverbe. A panorámatetővel rendelkező Ball-szoba hamar a város legmenőbb helye lett. 1940-ben a fiatal zenekarvezető Dal Richards is itt játszotta első koncertjét, aki 2013-ban is visszatért kilencvenötödik születésnapját ünnepelni.

Keleti élvezet

A quebeci tartomány is több lenyűgöző grand hotellel büszkélkedhet. Quebec macskaköves óvárosában a tornyos Chateau Frontenac viszi kilátásban a pálmát. Drasztikus panorámája nyílik a Szent Lőrinc folyóra. A helyszín a szigorúan titkos, háborús konferenciáknak is helyet adott 1943-ban, Winston Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök között. Ma romantikus szobáival várja a szerelmeseket, akik legszívesebben elbújnának a nagyközönség elől.

chateau frontenac, quebec city

A mézesheteket viszont a káprázatos Ottawában is eltölthetik, mivel a város saját kis szállodával rendelkezik, egy utcányira a parlamenttől. A Chateau Laurier dédelgetett álma volt Charles Melville Hays vasútmogulnak, aki az építésnél ragaszkodott a legjobb olasz márványhoz, az indiai mészkőhöz és az európai kristályhoz. De Hays soha nem látta megvalósulni álmát, ugyanis ő is az elsüllyedt Titanic áldozata lett. Mint minden grand hotelben, a történelem itt is tartósan tovább él.

chateau laurier, ottawa


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.