Az Egyesült Államok legvalószínűtlenebb látnivalói

Tetszik? Oszd meg:

New York-ról, a Yellowstone Nemzeti Park-ról már mindenki hallott, aki Amerikába megy, és oda mindenképp el is akar menni. De mit tegyen, aki már sokat járt ott, vagy aki igazán különleges dolgokkal akarja meglepni magát? Olyan helyekkel, ahol még egyetlen ismerőse sem járt, és ahol le fog esni az álla. Íme, egy kis ötletbörze, az Egyesült Államok legvalószínűtlenebb látnivalói:

A hely, ahonnan elpusztíthatták volna az egész világot

Hivatalos neve Ronald Reagan Minuteman Missile State Historic Site, Fargótól fekszik 150 kilométerre. Az oda vezető útnál kevés érdektelenebb van – hosszú, uncsi füves puszta. De amikor megérkezünk Cooperstown-ba, a megelevenedett hidegháború vár minket. Mintha a Terminátor díszletei közt járnánk. Innen küldték volna a szovjet blokkra – igen konkrétan ránk is – az atomtölteteket, ha kitört volna a harmadik világháború. Borzongató.

150101163129-02-quirky-spots-2015-restricted-exlarge-169

Tyúkszar-bingo, Austin Texas

A világ legegyszerűbb és talán legtrógerabb játéka, igazi texasi móka. Adva van egy tyúk, némi élelem és egy számozott lap. A tyúk eszik, majd végtermékét a számozott lapra eregeti, és akinek a száma tyúkszaros lett, az nyer. Az emberek pedig lelkesednek érte és bíztatják szegény állatot. Aki kíváncsi erre, vasárnaponként menjen a Little Longhorn Saloon-ba. Emlékezetes lesz.

150101163954-03-quirky-spots-2015-exlarge-169

Baszk Fesztivál Idahóban

Ahogy minden más európai népből, a baszkokból is jó sok vándorolt az újvilágba. De ők ott is valahogy jobban összetartanak, őrzik ősi hagyományaikat. És minden évben egyszer összegyűlnek az Idaho állambeli Boise-ban, hogy megtartsák a világ legnagyobb baszk fiesztáját. Népdalok, néptáncok, favágóverseny és birkaterelés, ahogy otthon, a hegyek között is. Július 28-tól augusztus 2-ig.

A világ legnagyobb kamionparkolója – Walcott, Iowa

Első hallásra nem tűnik valami érdekesnek, de ha jobban belegondolunk, valójában egészen elképesztő élmény elmenni Amerika szívébe, több ezer kilométerre akár a keleti, akár a nyugati parttól és megnézni egyszer az Iowa 80-at. Ennyi hatalmas gépet együtt még biztosan soha nem láttál. Kamionosnak lenni valahol az amerikai álom egyik (szerényebb) beteljesülése, a kamionos életformának – Amerikában persze, ahol elképesztő távolságok és vad utak vannak – megvan a maga romantikája. Nem véletlen, hogy az utóbbi években egymást érik a reality csatornákon a kamionos sorozatok. Nos, ezt kapjuk egészen esszenciálisan az Iowa 80-ban, ahol nemcsak étterem várja a megfáradt utazókat, de van mozi (!) és fogorvos (!) is. Az igazi ínyencek július 9-11 közt a Truckers Jamboree idején látogat ide.

150101165121-06-quirky-spots-2015-restricted-exlarge-169

A világ legcsípősebb kirándulása Avery Island Louisiana

A Tabasco szószt sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy az eredetit Louisianában készítik egy -eredetileg – kis üzemben, ugyanazon recept szerint 1868 óta. Ide természetesen el lehet látogatni és lehet kóstolni is a csípős finomságból, sőt, ma már végigvezetnek a cajun konyha csodáin is. A francia hagyományokat a fekete rabszolgák ízlésével és a helyi finomságokkal kombináló hagyományos louisinanai konyát Amerika legjobbjának tartják, itt pedig ebből is a legjobbat kaphatja, aki ellátogat a gyárba.

150102083021-08-quirky-spots-2015-restricted-exlarge-169

A Király háza Tupelo-ban

Graceland-ről már mindenki hallott, aki csak egyszer is halotta Elvis Presley nevét. Na de Tupelo-ról? Pedig a Király ott született, és nem a híressé vált Graceland-ben. Missisippi állam kisvárosa most összefogott, hogy bekerüljön az Elvis rajongók (és imitátorok) szívébe; felújították, múzeummá alakították a szülőházat, amit még Elvis nagyapja épített. Kívülről-belülről ki van csinosítva és – természetesen – Elvis múzeum van belül.

Hápogó világbajnokság – Stuttgart , Arkansas

Jöjjön végül az abszurditás csúcsa, legalábbis látszatra. Már a helyszín is elég viccesen hangzik – bár tudjuk, ezen a vidéken egykor sok német bevándorló talált hazát. Mára ők is amerikaiak lettek és furcsa szokásokat alakítottak ki. Az egyik a kacsavadászat. Amihez persze oda is kell édesgetni magunkhoz az állatot. Ezt pedig úgy kell, hogy minél meggyőzőbben utánozzuk fajtársai hangját. És akkor majd azt hiszi, hogy mi is kacsák vagyunk, odajön és jól le lehet lőni. A lövöldözés elmarad ezúttal, viszont 2015-ben már 80. alkalommal fogják megrendezni a Hálaadás hetében a nagy országos kacsatalálkozót, ahol mindenki síppal, vagy szabad szájjal hápogni, kvákogni, sápogni fog, hogy kacsákat szólítson magához.

 

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.