Így készül Amerika – a legjobb gyárlátogatások a Jelly Bellytől az Airstreamig

Tetszik? Oszd meg:

A gyárlátogatás anno a létező szocializmus alatt egyike volt az úttörőélet relatíve jobb pillanatainak. Legalább ki lehetett szakadni az uncsi iskolából, és vicces bácsikkal tölteni egy napot. A gyárak persze inkább kiábrándítóak voltak. Aztán jött az ÍGY KÉSZÜLT, az emberek nélküli dokumentumfilm, és mindenkit kezdett lenyűgözni a technológia. Mára már a gyárlátogatás igazi buli, és ha eljutunk Amerikába, igazán ikonikus cégeket látogathatunk végig…

Harley-Davidson Vehicle and Powertrain Operations Tour

001h

Hogy az országutak királyával találkozzunk, Kansas Citybe kell zarándokolni. A túra viszont megéri a hosszú utat. Nem valamiféle látogatóközpontot, gyármakettet kapunk, hanem az igazi élményt. Amihez persze az is hozzájárul, hogy tetőtől talpig be kell öltözni – védőmellény, sisak, védőszemüveg kell a látogatáshoz. Viszont az elejétől a végéig végigkísérhetjük, hogyan készül  a Pokol Angyalainak ikonikus motorja. A gyárban, ahová beléphetünk, a Sportster, a V-Rode és a Dyna típusokat gyártják. Az összeszereléstől a festésig mindenütt ott lehetünk – testközelből láthatjuk a gépeket, és a motorok születését. Érdemes előre érdeklődni – a túrák ugyanis nagyon kelendőek, így – különösen a nyári hónapokban – jó előre érdemes foglalni.

Fender Factory and Custom Shop Tour

002f

Van egy időszak az ember életében, amikor zenész akar lenni. Aztán persze lehet bármi, logisztikai menedzsertől, ügyvéden át az árufeltöltőig, de arra az időre, amikor volt saját zenekara, amivel meg akarta mutatni a világnak, hogy milyen is az igazán jó zene, mindig őszinte nosztalgiával tekint. És hát ki ne vágyott volna ezekben a szép napokban egy Fender pengetőre – fender gitárról nem is szólva, hiszen akkoriban ilyen nem volt itt nálunk. A régi szép idők sosem jönnek vissza, és popsztár már egyikünkből sem lesz, de a gyár nyitva áll: igaz, korlátozott időben – hétköznaponként 10-kor és 11.30-kor – a kaliforniai Coronában. Aki belép, megnézheti, hogy lesz a faanyagból és a fémszálakból gitár. Az igazi nagy élmény a Custom Shop, ahol az egyéni megrendelésre készült különleges darabok készülnek. És, aki teheti, az itt helyben csináltathat is egyet magának.

Jelly Belly Factory

003jb

Egészen más korosztálynak kínál maradandó élményt a szintén kaliforniai Fairfieldben a Jelly Belly gyár. Bár magába a csarnokba, ahol  készülnek a csodálatos cukorbabok, nem léphetünk, csak egy emelvényről járhatjuk körbe, így is igen impresszív a gyártás. Ki gondolta volna, hogy a gyermekek kedvence, amit itthon máig úgy kell vadászni a nagyobb hiperekben, vagy külföldről hozni, hiszen az itthoni csak (!) húsz ízben van, de másutt van olyan is, ami 36 ízű, ilyen bonyolultan készül. (Valójában nem kevesebb, mint 50 különböző íz van, de ezt teljes egészében csak az amerikai gyerekek élvezhetik).  Az alapanyagokat – amelynek jó része azért hadititok – 20 napig főzik, és hűtik felváltva, hogy elnyerje az utánozhatatlan zselés állagot. A szín- és ízorgiához örömforrásként az is hozzájárul, hogy az egész teljesen ingyen van – és még kóstolni is lehet.

Airstream Factory Tour

004as

Ha olyan romantikus amerikai filmet nézünk, amiben családi nyaralás előfordul (van jópár), ennek kvázi elengedhetetlen kelléke egy Airstream lakókocsi, vagy lakóautó. Az Airstreamek egyszerűen csodálatosak – bennük van az amerikai álom, a szabadság érzése, az elegancia, és egy – nem is csipetnyi – retró fíling. Nem is meglepő, az Airstream azt az elvet követi, hogy a bevált dizájnon nem kell változtatni, a 30-as évek óta csak annyit változtattak, amennyit a változó technika megkövetelt. A gyárlátogatáson pedig megcsodálhatjuk, hogyan lesz egy egyszerű alumíniumlemezből a végére kész, mindennel felszerelt lakókocsi. Megláthatjuk, hogy az egész máig nem nagyipari tevékenység, sokkal inkább kézműves munka – a szerelők valóban szívvel-lélekkel, és nem csak csavarkulccsal dolgoznak. És a végén kipróbálhatunk néhány full extrás új modellt is. Mindezért viszont jó messzire kell menni – az ohiói Jackson Centerbe.

 

 

 

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.