Honnan is jön kedvenc márkánk?

Tetszik? Oszd meg:

Magyarországon – kevés üdítő kivételével – mindennek Budapesten van a központja, sőt, mindent csak a fővárosban lehet elintézni. Ha megkérdeznénk egy átlag magyart, hogy mondjon egy híres nógrádi márkát, bizony gondban lenne. De Amerika nem Magyarország (ezzel még nem sokat mondtunk), így ott minden államnak van kedvenc, vagy legalábbis ismert márkája.

Hazai elképzeléseinkkel nem is érdemes nekiállni Amerikának. A legtöbb cégnek köze nincs Washington DC-hez, de még New Yorkhoz sem. Van nekik szűkebb pátriájuk, ahonnan aztán kinőhetnek, akár világhírűvé, meghatározóvá is válhatnak. Akik szeretik ezt Amerikában, azt mondják, a decentralizáció sokkal egészségesebbé teszi az ország fejlődését, nem alakulhat ki egy olyan vízfej, ami (Magyarország mellett) sok európai országra jellemző. Akik pedig nem szeretik ezt, azok „üzleti feudalizmusról” beszélnek, és állítják, egy-egy nagyobb cég akár egy teljes amerikai államot a „saját birtokává” tehet. Persze nyilván csak akkor, ha egyedül van ott – ami azért a nagyobb államokra közel sem igaz.

És íme a térkép:

tumblr_mmxqdtoGLu1rasnq9o1_1280

És itt láthatják nagyobban:

http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/business/tumblr_mmxqdtoGLu1rasnq9o1_1280.jpg

Mi csak ámulunk, mint a moziban, mert – valljuk meg – sok márkáról eddig nem is tudtuk, hogy Amerikán belül honnan is származik. Azt talán még sokan tudják, hogy a Coca-Cola központja Atlantában van, az sem meglepő, hogy az Apple képviseli Kaliforniát (bár ott speciel számos ismert cégnek van központja). De, hogy a nyugati partnál maradjunk, azt már biztosan kevesebben tudták, hogy a Starbucks Washington államból építette ki világméretű kávézóhálózatát, a Nike pedig Oregonban (azon belül a kevéssé ismert Beavertonban) tartja fenn központját. A Bobcat a magyarban már köznév – pedig a kis emelőgépek egy cégről kapták nevüket, amelyik amúgy Észak-Dakotából indult. Vannak aztán – nem meglepően a Közép-Nyugaton – olyan államok is, amelyeknek cégei nem törtek ki Amerikából. A Coorsról (sörgyár) vagy a Taco Jonh s-ról (gyorsétterem) itthon valószínűleg nem sokan hallottak.

Ezek azonban csak a legismertebb cégek – a legnagyobbakat, leggazdagabbakat, szintén államokra lebontva, egy másik térképen találjuk. (Itt már kevesebb az ismert név, több a bank és az olajtársaság. Bár például a Nike mindkét térképen ott van.)

 

CLargest-Company-By-Rev-In-Each-State-2014

 

Nagyobban pedig kereshető itt:

http://www.washingtonpost.com/blogs/govbeat/files/2014/06/6.25%1CLargest-Company-By-Rev-In-Each-State-2014.gif

Jó böngészést, nézelődést!


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.