Hogyan változtatja meg a 3D nyomtatás az utazást?

Tetszik? Oszd meg:

A drón mellett, amiről már írtunk, a 3d nyomtató az év másik nagy slágere. De míg drónt már a legtöbben láttunk, a 3d nyomtató továbbra is a nagy misztikumok közé tartozik. És egyelőre nem is vagyunk biztosak benne, jó-e valamire, vagy csak egy költséges játékszer…

Abban szinte biztosak lehetünk, hogy pár éven belül a 3d nyomtató éppúgy átalakítja majd az életünket, mint most az okostelefon. De ahogy az okostelefonról, a 3d nyomtatóról sem tudjuk előre megmondani, végül mire is lesz jó. Egy finn művész, egy bizonyos Janne Kyytanen szerint például megváltoztatja majd, ahogy az utazáshoz hozzáállunk. Rotterdamban állított ki Lost Luggage címmel, ahol is bemutatta, hogy 3d nyomtatóval akár egy teljes ruhatárat összeállíthatunk magunknak nyomtatott cuccokból. Szerinte hamarosan mindenféle csomag nélkül indulunk útnak, és ahová megérkezünk, ott majd nyomtatunk magunknak valamit, ami megfelel a helyi klímának.  Szkeptikusok szerint ezt persze akár most is megtehetjük, nyomtató se kell hozzá, csak némi pénz, mert ruhát azért mindenütt lehet kapni a világon. A 3d nyomtatás pedig egyelőre sokkal drágább gyártási eljárás, mint bármi más a ruhaiparban.  Pedig Kyytanen már be is mutatta, milyen az, mikor a repülőtéren a testszkenner méretet vesz az emberről, és mire leszáll, a célállomáson várja a kész cipő.

A kollekció darabjai – nyomtatva

_3d_3d2

Ez – hacsak radikálisan nem csökken a nyomtatás ára – sokáig csak drága, de felesleges álom marad. Az viszont, hogy például a fényképezőnk eltörött darabjait helyben nyomtatott példánnyal pótoljuk, hamar valósággá válhat. Erre ugyanis éppenséggel jó a 3d nyomtatás. A ritka egyedi árucikket nem kell megrendelni, távoli országból meghozatni, heteket várni rá, elég letölteni a terveket tartalmazó fájlt, és mehet is a nyomtatás.

A valóság viszont, ami a leghamarabb hoz változást – pozitívat – az utaztatásba, egészen más, mondhatni prózaibb. Az Airbus már be is jelentette, hogy az A350-es gyártásánál jelentős mennyiségben fognak nyomtatott darabokat használni. Ezek ugyanis 35-55%-kal könnyebbek a más eljárásokkal készült alkatrészeknél, és 90%-kal (!), kevesebb alapanyag kell hozzájuk.

_3d3

Ráadásul nem kellenek a legyártásukhoz drága és bonyolult célszerszámok. Így pedig – a ruhákkal és cipőkkel ellentétben – ezek a darabok jóval olcsóbbak, mint a hagyományos eljárásokkal készültek. Ami pedig majd meglátszik a repülőgépek, és remélhetőleg a jegyek árában is.

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.