Hogyan lehetünk egyedül a Grand Canyonban vagy más természeti csodánál az USA-ban?

Tetszik? Oszd meg:

A turista furcsa lény. Szeret mindenhová elmenni, különösen persze a legszebb, legérdekesebb helyekre. Azt viszont, hogy mindezt más turisták is szeretnék megtenni, és ott vannak akkor, amikor ő is, nem nézi különösebb örömmel. Vagyis, legyen ott, ahol mindenki lenni akar, de lehetőleg egyedül. Lehetetlen? Nem feltétlenül. Amerika legfőbb természeti látványosságaihoz most adunk némi útmutatót.

Grand Canyon

canyon

A Grand Canyonhoz mindenki el szeretne menni, hiszen tényleg lenyűgöző, elképesztő természeti látványosság. De ugye ez azt is jelenti, hogy a legnépszerűbb kilátóhelyek egész évben zsúfoltak, nem csak a nyári csúcsidőszakban. Mark Wunner azonban – a nemzeti park információ központjának vezetője – tudja azokat a trükköket, ahogy elkerülhetjük a tömeget a Grand Canyonban.

Íme a javaslatok:

 • Aki teheti, ne a déli, hanem az északi parthoz menjen. Igaz, az öt órányi útra van a délitől, de gyakorlatilag egyedül lehetünk. Igaz, itt a nemzeti park csak május közepétől október közepéig biztosít bármiféle szolgáltatást.
 • Ha ennyit nem akarunk autózni, akkor a déli helyett válasszuk a keleti kaput. Ez csak egy 35 kilométeres kitérő, de sokkal kevesebben vannak itt, mint a déli kapunál.
 • Minél messzebb megyünk, annál kevesebben vannak – pedig a nemzeti park buszai visznek körbe a különböző útvonalak közt. Ha a Hermit Trailt választjuk, alig 12 kilométerre a főcsapástól, már akár egyedül is sétálgathatunk a Grand Canyon szélén.
 • És persze minél korábban megyünk, annál jobb. A közvetlen napfelkelte után nem csak fények csodásak, emberből is kevesebb van.

Yosemite Nemzeti Park

yos

Csodás hegyeivel, gyönyörű vízeséseivel a Yosemite valóban az amerikai nemzeti parkok egyik legszebbike – tudja ezt az az évi 3,5 millió látogató is, aki ide eljön. Ez persze óriási szám, így itt sem lehet igazán egyedül az ember. Már ha nem figyel oda. Mert Scott Gedman vadőr, a park alkalmazottja tudja, hogyan kerülhetjük el a tömegeket.

Íme a javaslatai:

 • Kaliforniában a tél sem éppen kellemetlen, mégis alig vannak, akik ekkor jönnek. Az augusztusi 800 ezer látogatónak éppen az egy nyolcada jön csak januárban. Akkor is a többség hétvégén jön. Aki teheti, kerülje a nyarat! Egy szép napos téli szerda reggel szinte teljesen egyedül lehetünk…
 • Ha mégis nyáron jönnénk, akkor tegyük inkább délután. Három fele már a legtöbb látogató elfelé igyekszik, így gyakorlatilag végig forgalommal szemben jöhetünk, és parkolót is egyszerűbb kapni. Viszont éppen elég sokáig lesz világos ahhoz, hogy még tudjunk nézelődni.
 • A park hatalmas – de az emberek túlnyomó többsége csak igen kis részét, az alig másfél kilométer széles és 12 kilométer hosszú Völgyet látogatja. A maradék 95%-a a parknak gyakorlatilag üres.
 • A Völgyben is vannak olyan útvonalak, amelyeken kevesebben járnak. Ilyen az emelkedő Mirror Lake mögött a Snow Creekig, vagy a Yosemite Valley Loop Trail.

Mamut-barlang

mamut

A világ leghosszabb cseppkőbarlang-rendszere van Kentuckyban – jó 600 kilométeréből 16 látogatható. Hatalmas méretei ellenére egy nyári hétvégén igencsak össze tudnak benne zsúfolódni az emberek. Amikor a nagyteremben 120-an állnak egyszerre, az bizony elveszi a hely varázsát. Az ötleteket itt Vickie Carson, a nemzeti park sajtósa adja:

 • A csoportok általában délelőtt 10 és délután 2 között érkeznek. Ezek előtt és után kisebb a tömeg. Érdemes elsőre bejelentkezni az első, 8.50-es turnusra.
 • Bár Kentucky nem éppen Kalifornia, így a tél sem feltétlenül barátságos, ez a barlangra nem igaz – odabenn mindig 12 C fok van. Így pocsék esős, hideg időben kimondottan felüdülést nyújt egy barlangtúra. (A turisták ennek ellenére a nyári melegben jönnek.)
 • Aki pedig jobban szereti a kalandort, mint a tömeget, annak érdemes befizetni egy sisakos-overálos-lámpás kalandtúrára a barlang vadabb részeire. Igaz hosszabb és kalandosabb, mint a jól kiépített részeken sétálni, de egyszerre csak 14 ember vehet részt rajta.

Niagara vízesés

Niagara

Amerika leglátogatottabb természeti nevezetessége – évente 8 millióan jönnek el ide, hogy lássák a vízpermetet. Itt egyedül lenni igazi művészet. Sok ötlete Michelle Blackleynek sincs, aki a helyi turisztikai szövetségénél dolgozik. Párat azért felsorol:

 • Érdemes kiváltani a USA Niagara Falls Discovery Pass-t, ezzel mindenhová be lehet menni, és legalább a jegyvásárlásnál álló sorokat ki lehet kerülni.
 • A távolabbi látnivalók itt is kevésbé zsúfoltak. Blackley a Three Sister Islands-et ajánlja. A kis szigeteket gyaloghídon lehet a Goat Islandről megközelíteni, és egészen különleges látvány nyílik róluk a felső folyóra és a zúgókra.
 • Ha egy kicsit “szélesebben értelmezzük” a Niagara fogalmát, akkor mindjárt vannak egészen békés helyek is – ilyen például a Devil s Hole State Park. Állítólag a helyiek is inkább ide járnak.

 


Tetszik? Oszd meg:

1 Response

 1. Várnagy József szerint:

  Tetszik szívesen elmennék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.