Hány részre szakad Kalifornia?

Tetszik? Oszd meg:

Túl nagy lenne egy 37 milliós ország? Érdemes-e csak azért szétszabdalni egy országot, mert úgy érezzük, a kormánya túl bürokratikus?  Lehet-e valaki szeparatista, egy olyan területen, ahol mindenki egy nyelvet beszél, és vallási különbségek sincsenek? Európában ezek a kérdések kicsit furán hatnának, de hát nem is egy európai országról beszélünk, hanem Kaliforniáról.

Kalifornia az Egyesült Államok legnépesebb országa, a több, mint négy Magyarországnyi területen harminchét millióan élnek. Ennek megfelelően Kalifornia küldi a legtöbb képviselőt az amerikai Képviselőházba és ennek az államnak van a legtöbb elektora is az elnökválasztásokon.  És nem csak a legnépesebb, de az egyik leggazdagabb állam is Kalifornia. Ha külön országként kezelnék, akkor is a világ legnagyobb gazdaságai közé kerülne.  Egyesek szerint nem csak hogy nagy, hanem egyenesen túl nagy Kalifornia. Tim Draper szerint egy ekkora állam már kezelhetetlen, a kormányzó túl távol kerül a polgároktól, túl sok megy el infrastruktúrára meg egyéb olyan dolgokra, amikre valójában nincs is szükség (például a mostani kormányzat által nagyon is támogatott nagysebességű vasútra). Valahogy közelebb kellene vinni a kormányzatot a néphez. Erre pedig – Draper szerint az lenne a legjobb megoldás, ha Kaliforniát hat része osztanák. Íme a térkép:

Six_Californias

 

A legészakibb része Jefferson néven alkotnának külön államot, majd külön lenne Észak-, Dél-, Kelet- és Nyugat-Kalifornia, illetve a Szilícium-völgy. Mindegyiknek külön kormányzója, törvényhozása, szenátusa lenne, ahogy kell. És mindegyik külön szedne adót. Az ügy támogatói szerint ezzel sokat lehet spórolni. Erről kis kampányfilmet is készítettek:

Az ellenzők szerint ez teljes marhaság. Egy részről – ami európai szemmel persze elsőre látszik – nem kevesebb, hanem több lenne a bürokrácia. Másrészről pedig a most áthidalható nehézségek akkor felszínre törnének. A Szilícium-völgy az egész Unió leggazdagabb állama lenne, a túlnyomórészt mezőgazdaságból élő Kelet-Kalifornia a legszegényebb. A nyugati, tengermelléki államokban nem lenne elég börtön – sürgősen építeni kellene, ami sok pénzbe kerül. Az északi részek pedig állami egyetem nélkül maradnának, és persze azt is gyorsan csinálni kellene, ami szintén nem kevés pénz.  Arról már nem is szólva, hogy azok a diákok, akik most a tengermelléken tanulnak, de az állam más vidékeiről érkeztek helyből többet fizetnének, mint más álamból érkezettek, ezt pedig a szülők pénztárcája bánná.

A számos ellenérve ellenére a népszavazási kezdeményezés már úton van, 2016-ban a kaliforniaiak szavazhatnak arról, hogy egyben akarnak-e maradni, vagy inkább külön folytatnák útjukat. Egyelőre meg sem lehet saccolni, hogy mi lesz az eredmény, hiszen egyben egyetért szinte mindenki: az állam kormányzata nem túl hatékonyan működött az elmúlt évtizedekben. Annak ellenére, hogy az egész világ egyik leggazdagabb vidékéről van szó, az állam folyamatos pénzzavarral küzd. Egy viszont nem kérdéses – Kalifornia marad az Unió része.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.