Hamisítvány múzeum a hamisítványok városában

Tetszik? Oszd meg:

Azt gondolhatnánk, hogy vásárolni egy hamis „lui vuttyont” nem nagy kunszt, és ezzel csak jól visszavágunk a milliárdokat kereső luxusmárkák tulajdonosainak. Egy kijózanító kiállítás Washingtonban azonban rávilágít arra, hogy a hamisított termékek, legyen az egy luxus táska, vagy gyógyszer, milyen súlyos, akár halálos sérüléseket is okozhat.

hamis aru

Robbanó légzsákból kirepülő szilánkok, patkánymérget és nyomtató tintát tartalmazó Viagra, hamis áramkörökkel működő tengeralattjáró. Ez csak néhány példa arra, hogy mik lehetnek a következményei a nemzetközi hamis iparág által gyártott termékeknek. Erre hívja fel a figyelmet a Bűnügyi Múzeumban megrendezett „Része vagy a feketepiacnak?” c. kiállítás.

Sokan azt hiszik, hogy a hamisított luxusmárkák logóival emblémázott táskák, pólók, napszemüvegek vásárlásával csak az eredeti termékeket gyártó céget éri veszteség, aki éveket dolgozik egy márka arculatának kialakításán és nem kevés költséggel népszerűsíti azt. Az igazi lúzerek leginkább az ilyen fake termékek vásárlói. „Nemcsak a vállalatok az egyetlenek, akiket a hamisított áruk fenyegetnek. Közbiztonsági szempontból létezik egy valós veszély”- mondta Bob Barchiesi, a nemzetközi hamisítás elleni koalíciótól, amely kapcsolatban áll a múzeum kiállításával.

Az egész világon leginkább hamisított gyógyszer a Pfizer gyógyszergyártó Viagrája. Az ok nyilvánvaló, ha a gyógyszert egy honlapon rendeli meg az illető, akkor nincs szégyentényező. Csakhogy ezeket a gyógyszereket a laboratóriumok nem ellenőrzik, és telis-tele vannak ismeretlen vegyi anyagokkal. Az Interpol patkánymérget, a Pfizer vizsgálata során pedig padlóviaszt talált a hamis Viagrában. De vajon mitől kék? Nemes egyszerűséggel a nyomdai tintától.

A kiállításon kirakatban felsorakoztatva láthatjuk a különféle hamisítványokat, UGG csizma, luxus táska, gyógyszerek, sportmezek, videojátékok és gyermekjátékok. Mellettük találhatók eredeti testvéreik is, melyek segítségével láthatjuk, mennyire nehéz észrevenni első pillantásra a különbségeket. A kiállításon sok rendvédelmi szervezet, gyógyszeripari és technológiai cég képviseltette magát, bízva abban, hogy megváltoztathatják a hamis árukról alkotott közvéleményt.

„A szövetségi kormány nem tud egyedül harcolni a hamisított bűnözés ellen” jelentette ki nyitó beszédében James Cole, helyettes főügyész. Amíg a fogyasztók hajlandók megvásárolni a hamisított árut, a kormány képtelen megakadályozni annak áramlását. Nem beszélve arról, hogy csak New York város egymillió dolláros adót veszít évente a koppintott árucikkek miatt. A hamis árut vásárlók azzal érvelnek, hogy sok esetben rákényszerülnek az illegális termékek megvásárlására. Az USA-ban a gyógyszerek ára nagyon magas, és a törvények tiltják azok más országból való behozatalát, ahol ezek olcsóbbak.

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.