Furcsaságok Floridából

Tetszik? Oszd meg:

1.

E héten az Egyesült Államok legdélebbi állama, Florida a téma: ahol sokan úgy gondolják, itt, és nem Északon született meg a legamerikaibb ünnep, a Hálaadás napja. Ezt egy olyan történelmi adatra alapozzák, amely szerint egy spanyol konkvisztádor 1565 szeptember 8-án timucia indiánokkal vett részt St Augustinban egy misén, majd együtt vacsoráztak. Persze nem pulykát – ahogy manapság Hálaadáskor szokás – hanem bablevest. Ez jóval régebben történt, mint a Zarándok Atyák híres hálaadása – így Floridáé lenne az elsőbbség, már ha hihetünk a helytörténészeknek.

1

2.

Florida legdélebbi része, Key West 1982-ben – egy órára – hadban állt az Egyesült Államokkal. A “nemzetközi” vita egy amerikai határőrposzt miatt tört ki, amelyet Key West határában állítottak fel, hogy kiszűrjék a csempészeket és illegális migránsokat. A poszt feldühítette a helyieket, és előbb felállítottak vele szemben egy hasonlót, majd a város kikiáltotta függetlenségét is. Ezt követte a hadüzenet – aztán megadták magukat, és segélyt kértek. A “független” Conch Köztársaság, a világ egyik senki által el nem ismert mikroállama, ma is működik, bár leginkább már csak turistalátványosság.

2

3.

Florida – azon belül is Orlando – volt a helyszíne az Egyesült Államok története egyik legabszurdabb  kommandós akciójának.  Gépfegyverekkel felfegyverzett, álarcos, páncélos SWAT kommandók szálltak meg a városban több fodrászüzletet. Falhoz állították a vendégeket, akikre fegyvert fogtak. Majd – ellenőrizték, hogy van-e az üzletnek működési engedélye, és megfelelnek-e a higiéniai előírásoknak. A borbélyokat még meg is szondáztatták. És valóban le is buktattak néhány zugfodrászatot. Az ügyet aztán persze kivizsgálták, hogy nem volt-e kicsit túlzott az erőfitogtatás.

3

4.

Bár Floridáról talán a latinos ritmusok jutnának eszünkbe, de mégis itt élnek a klasszikus komolyzene rajongói. Az állam olyan törvényt fogadott el, amelyben minden ovisnak és kisiskolásnak kötelezővé teszik, hogy naponta hallgassanak klasszikus zenét. Sőt az állam kormányzója külön alapot hozott létre azért, hogy minden gyermek születésekor kapjon egy klasszikus zenei cd-t.

4

5.

Floridában nagyon komolyan veszik a vallásszabadságot, minden vallás egyenrangú, így az iskolában a gyerekek nem csak a Bibliához, a Koránhoz, a Tórához vagy a Bhagavad Gítához juthatnak hozzá, hanem a sátánizmus szent irataihoz is. Sőt, hogy tényleg megvalósuljon a vallások egyenlősége az államban az iskolások számára kiadtak egy sátánista munkafüzetet is. Ebben a kisgyerekek játékos formában színezőkkel, kirakókkal ismerkedhetnek az ördögimádattal.

5

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.