Furcsa tények Washington DC-ről

Tetszik? Oszd meg:

E héten az Egyesült Államok fővárosát, Washington DC-t vesszük górcső alá, hogy olyan dolgokat tudjunk meg róla, amit korábban nem is sejtettünk.

1.

Itt van például a Washington Monument – ami 1884-től az Eiffel torony megépültéig a világ legmagasabb épülete volt. Elég nagy? A tervezőinek semmiképp. Eredetileg ugyanis több mint 30 kisebb mellékalak, szobor övezte volna, amik nem épültek meg, mert egyszerűen nem volt rájuk pénz. Az eredeti költségvetést így is túllépték.

1

2.

Gondolnánk, hogy a Fehér Házban az elnöki párnak aztán a legjobb, legelegánsabb ételek kerülnek az asztalára, igazán nincs szükségük arra, hogy maguk termeljenek meg bármit is. De Michelle Obamát nem olyan fából faragták – a Fehér Háznak bizony van saját konyhakertje, ahová néha maga a first lady is lenéz. Nő benne karfiol, saláta, paprika, és sok minden más érdekes.

2

3.

Az amerikai főváros teli van emlékművekkel, a legtöbb látványos, de meglehetősen hagyományos – a legkülönösebb viszont a koreai háború hőseinek emlékműve. Ez ugyanis 19 életnagyságú, és teljesen a kor katonai egyenruháinak megfelelően öltözött amerikai katonát ábrázol. Olyan, mintha egy bevetés közepébe csöppentünk volna a ligetben.

3

4.

E héten Washinton DC-be látogatunk, ahol talán a legkülönösebb jelmondat van az autók rendszámtábláján: adózás képviselet nélkül. És ez a szarkasztikus megjegyzés igaz is. Akik itt élnek, adót fizetnek a szövetségi költségvetésbe, de a fővárosnak egyáltalán nincs képviselete a Kongresszusban. Sőt, a város, ahol a Fehér Ház található, egészen 1961-ig még az elnökválasztáson sem vett részt. Azóta módosították az alkotmányt, így legalább saját elnökük lehet a fővárosiaknak is.

4

5.

Miben hasonlít Bill Cosby, a botrányokba keveredett komikus, és Barack Obama, az elnök? Nos, persze azon kívül, hogy mindketten afroamerikaiak. Csak nekik kettőjüknek jár ingyen kaja a Ben’s Chili Bowlban, a város emblematikus gyorséttermében.

5


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.