Furcsa tények Texasról

Tetszik? Oszd meg:

Ezen a héten az Egyesült Államok egyik leghíresebb államával, Texasszal foglalkozunk.

1.

Kezdjünk néhány meglepő számmal.

Texas:

– kétszer akkora, mint egész Németország

– GDP-je egymagában akkora, mint egész Dél-Koreáé vagy Mexikóé – a teljes orosz GDP kétharmada

– Közel 29 ezer regisztrált gépfegyvert tartanak számon

– lakosságának közel 10%-a illegális bevándorló

– legnagyobb farmja nagyobb, mint az Egyesült Államok legkisebb állama, Rhode Island

– bár itt van az Egyesült Államok kőolaj-készletének egyharmada, itt vannak a legnagyobb megújuló energia cégek is: egyetlen szélenergia farm 230 ezer háztartást lát el.

tx_1

2.

Tudjátok-e, hogy máig vannak, akik azt szeretnék, hogy az USA emblematikus állama szakadjon el az Uniótól? A Texas Nationalist Movement jövő évre még egy népszavazást is szeretne összehozni. Texas egyébként valóban volt független 1836-tól 46-ig, az USA és Mexikó közti háború után azonban csatlakozott az Unióhoz.  A népszavazást, ha meg is tartják, eredményes biztos nem lesz – jogászok jelezték, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak már van a kilépést tiltó precedens értékű döntése. Pedig Oroszország  bejelentette, támogatná a független Texast.

tx_2

3.

E héten Texas a témánk – de néhány hete Amerika fura törvényeivel foglalkoztunk. Nos, a legfurábbak egyike éppen Texasban van érvényben – és ez nem is egy ősi maradvány. A helyi törvényhozás alig pár éve fogadta el. E szerint minden bűnöző köteles legalább 24 órával előre értesíteni leendő áldozatát, és jelezni, hogy milyen jellegű bűnt szeretne ellene elkövetni. Mindezt megtehetik szóban, vagy írásban – de hogy hányan tették valóban meg, arról nem találtunk statisztikát.

tx_3

4.

E héten Texasba kalauzoljuk kedves látogatóinkat: ott is egy különös, talán kísértetjárta helyre. Bár a lidérc talán pontosabb kifejezés. Marfa környéke az Egyesült Államok egyik legkedveltebb lidércmegfigyelő-helye. Éjszakánként – bár közel sem minden este – a város melletti eldugott, nehezen megközelíthető hegyoldalon furcsa fények gyúlnak. Nincs ott település, de még táborhely sem, ennek ellenére már jó száz éve látják az emberek ezeket a furcsa fényeket. És amikor napközben odamennek – semmi nyom. Marfa már egy kiépített látogatóközpontot is felhúzott, ahol bárki kimehet este, és lesheti a lidércfényt.

tx_6

5.

Ő Jack Ben Rabbit, a világ legnagyobb szamárnyula, majd két és fél méter magas, és Odessában található. De hát mit akarunk mi vele, amikor e héten Texas érdekességeit mutatjuk be? Ez az Odessa nem Ukrajnában, hanem Texasban van, 1962-ben a helyi Kereskedelmi Kamara állíttatta a monumentális nyúlszobrot, hogy így emlékezzenek meg a kisvárosban évente megtartott nyúlfogó-versenyről. A versenyt az állatvédők 1978-ban betiltatták, és a szobor is raktárba került. De a nép  kikövetelte, hogy visszaállítsák eredeti helyére.

tx_5

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.