Élet tizenöt négyzetméteren

Tetszik? Oszd meg:

Első pillantásra mindenki beleszeret a képeken látható ici-pici, tündi-bündi, falatnyi kis házikókba. Pár perc merengés után felvetődik a kérdés, vajon hogyan élnek bennük az emberek? Ami talán még ettől is érdekesebb, hogy miért? A kíváncsi kalandvágyók szűk csoportja pedig már azon gondolkodik, hogyan is szerezhetne meg egyet.

tiny house

Üdvözöljük a törpe házikók világában, melynek lakói kevesebb helyen, de annál gazdagabban élnek. A DIY, azaz a do it yourself – csináld magad – gondolkodásmóddal rendelkező kreatív lakások megalkotói már saját blogot is írnak arról, hogyan is használhatják ki maximálisan a mindössze tizenöt négyzetméteres otthonaikat, ötletes díszítő stratégiákkal. Ryan Mitchell volt a csinos kis házak szerelmes megálmodója 2008-ban, aki azóta már könyvet is írt egy útmutatóval arról, hogyan is élhetők a mindennapok egy kevesebb, mint negyven négyzetméteres házban. A mini házak általában nyitott telken, lakókocsin épülnek, és nagyon környezetbarát életet élnek. A feltaláló mára már úgy gondolja, hogy egyfajta küldetésük van a kis hajlékoknak. Kiderül az, hogy a lakója hogyan viszonyul a pénzhez, hogyan gondolkodik a pénzről, mint fogyasztó.

tiny house 2

Ryan Mitchell egy interjúban mesélt a kezdetektől a könyvkiadásig. Nagy örömére szolgál, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a mini házak iránt, és minden évben legalább két-háromszorosára nő a forgalom.

„Amikor 2008-ban elsőként elkezdtem, senki sem tudott igazán az apró házakról. Ma már ha azt mondod pici házak, akkor az emberek már társítanak hozzá képet, életérzést. Tudnak néhány általános információt róla, a mozgalomról, arról, hogy az emberek miért is építik őket, és általában lenyűgözőnek tartják. Rengeteg elismerést kapunk, és pozitív visszajelzésként éljük meg, ha valaki követi ezt az életmódot.

Hogyan is kezdtem? Az egyetem befejezése után egy nagyon izgalmas munkahelyen landoltam. Jó munka volt, és sok pénzt kerestem. Hat hónap után azonban egy nap a cégvezető az asztalomhoz állt, majd közölte, hogy a mai napon a cég bezárja kapuit. Szóval péntek délután a munkatársaimmal ott álltunk dobozokkal a kezünkben az utcán, és próbáltuk feldolgozni, hogy megszűnt a munkahelyünk, annak ellenére, hogy keményen dolgoztunk. Akkor jöttem rá, hogy sem a magas egyetemi végzettség, sem a jó teljesítmény nem garantálja a biztos munkát, és nagyon nehéz lesz új munkát szereznem.

Szerencsére egy vagy két hónap alatt sikerült munkát találnom, de soha sem éreztem magam jól a bőrömben. Állandóan foglalkoztattak azok a kérdések, hogyan fogom fizetni a bérleti díjat? Mi a helyzet az étkezéssel, és miből fogok megélni? Vagy haza kellene költöznöm a szüleimhez? Ez az érzés nagy hatással volt rám, minden áron meg akartam akadályozni, hogy ez bekövetkezzen. A fizetésem fele azonban csak a lakás bérleti díját fedezte. Majd feltettem magamnak egy őrült kérdést: hogyan szüntethetném meg a lakáskiadásaimat, és ezzel a havi költségek felét? Rájöttem, hogy valami újat kellene feltalálnom. És megnéztem a lehetőségeimet, ekkor jutottam el az apró házak ötletéig. Akkor még nem sokan ismerték a mini házakat, de én már ismertem egyet személyesen, és az pont elég volt arra, hogy blogot indítsak róla. Ma ott tartok, hogy könyvet is írtam a témában, és visszagondolva, izgalmas utazás volt.”

tiny house 3

Ryan szerint nyilvánvalóan az extrém méret az, ami leginkább megfélemlíti a lakókat. Hiszen ez a házméret nem való mindenkinek. Az olyan embereknek, akik képzeletében egy ház átlag mérete kb. 240 négyzetméter, valóban nehéz elképzelni a pici házban való életet. De amikor belépnek a házba, akkor sokuk véleménye megváltozik, amikor látják a bútorokat, az elrendezést, az ötletes tárolási lehetőségeket, mivel egy olyan lakásba lépnek, ami személyükkel érzelmileg ráhangolódik.

tiny house 4

Ryan a könyvében sokat ír az önvizsgálatról, ami arra utal, hogy az élet egy ilyen apró házban nem csak a szenzációról szól. „Ez inkább arról szól, hogy az ember megtalálja önmagát a házban. Sokat írok az önvizsgálatról, mivel nagyon fontos, hogy rájöjjünk, kik vagyunk, és tudunk-e élni önmagunkkal egy ilyen kis területen. Jó okkal vannak emberek ezekben a házakban. Az emberek, akik ezekben a házakban élnek, sokkal öntudatosabbak, mint az átlagember. Úgy érzem, amikor valaki elkezdi építeni saját kis házát, még nem is tudja, hogy azzal az életét építi meg. A könyvemben többször járműnek nevezem az apró házakat, mivel ahogy azt megépíted, számodra kezdetét veszi egy csodás utazás. Változások, új élet, több lehetőségek és szenvedélyek felé visz majd a kis járműved. Boldoggá tesz, amikor az emberek felismerik, hogy nem a háztartást kell vezetni, hanem saját életüket.”


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.