A diétás kóla egészségesebb, mint a víz

Tetszik? Oszd meg:

Vagy legalább is könnyebben lehet fogyni vele, és ezt most nem is egy kólagyár mondja, hanem valódi amerikai tudósok. Higgyünk nekik!

Hogy a cukros kólától jól el lehet hízni, ahhoz igazán nem is kell semmiféle tudományos megalapozottságú kutatás. Elég ránézni azokra, akik naponta akár litereket fogyasztanak el a világ kedvenc üdítőjéből. De hogy azok, akik átálltak a cukormentes üdítőre vajon lefogynak-e, arról már kevesebb az adat. Sokan éppen azért szoknak át a diétás (amerikai kultúrkörben DIET, Európában inkább Light megnevezésű) üdítőre, hogy fogyjanak, az biztos. Maguk a cégek is elsősorban ezt igyekeztek kidomborítani a reklámokban, imidzsépítésben. A light üdítőt a fittséggel, fiatalossággal azonosították. A kezdet kezdetén a Coke Light (avagy Diet Coke) ezért amolyan női italnak számított, és kemény imidzsépítésre (valamint a Zero termékek bevezetésére) volt szükség ahhoz, hogy jelentősebb férfipopulációt is megszerezzenek maguknak.

Azonban sok előítélet – avagy tudományos tény mások szerint – mutat arra, hogy a diétás üdítők sem olyan tökéletesen egészségesek. Sőt, egyesek szerint nem is fogyasztanak. Sőt voltak olyan megfigyelések is, hogy a diétás üdítőt fogyasztók még több súlyfelesleget szedtek fel, vagy általában inkább voltak túlsúlyosak, mint azok, akik a cukros vizet itták. Étkezési szakemberek ezt azzal magyarázták, hogy a mesterséges édesítőszerek mintegy “becsapják a szervezetet”, cukrot ígérnek neki, ezzel arra serkentik a fogyasztót, hogy nagyobb kalóriatartalmú termékeket fogyasszon.

A University of Colorado tudósai véget akartak vetni a vitának. 303 önkéntessel dolgoztak. Voltak köztük nők és férfiak, feketék, fehérek, ázsiaiak. Mindenben ugyanazt a programot követték egy kivétellel – a csoport fele csak vizet ivott, a másik viszont legalább heti három cukormentes üdítőt ivott. És láss csodát! Azok, akik csak vizet ittak 12 hét alatt 3,8 kilogrammot fogytak átlagban. Viszont, akik vedelték a diétás kólát, azok 5,5 kilót. James Hill, az egyik kutató, aki a vizsgálatot végzi, úgy vélte azért van ez így, mert akik üdítőt isznak, kevésbé érzik szenvedésnek a fogyózást, ezért kevésbé érzik magukat éhesnek. Az adatok hitelességét más étkezéskutatók sem tagadják, azonban figyelmeztettek, a 12 hét elég rövid idő, és érdemes megvárni az első év eredményeit. Hill ígéri, bármi is lesz a végleges eredmény egy év után, nyilvánosságra hozzák. Még akkor is, ha végül a víz jön ki győztesen. Annak ellenére is, hogy a kutatást egy nagy üdítőital-forgalmazó cég finanszírozza. A többit már mindenki döntse el maga.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.