Az Apple legnagyobb húzása lehet az iPhone óta

Tetszik? Oszd meg:

Amióta Steve Jobs visszatért az Applehöz  a világ megváltozott. Mindenki ettől a cégtől várja, hogy majd megújítja a piacot. Bár nem ők találták ki sem az mp3 lejátszót sem az okostelefont, ők tették ezeket a modern ember elengedhetetlen szükségleti cikkévé. Mi lesz most, okosóra, okosauó vagy valami más?

Az “iparági pletykák” évek óta találgatják, mivel rukkol elő az Apple. Figyelik, hogy milyen szabadalmakat, cégeket vásárol, és ez alapján próbálnak meg tájékozódni, hogy merre is fordul a számítástechnikai óriás. Sokan az okosórát – iWatch – sejtették a következő nagy dobásnak. Lehet persze, hogy sikerrel fogják venni ezt az akadályt is, de a Samsung ebben már mindenképpen megelőzte őket. Igaz az ő okosórájuk nem számít valami átütő sikernek, és sokan megkérdőjelezik, hogy van-e egyáltalán valódi piaca ennek a kütyünek. Mások arra szavaztak, hogy az Apple – iCar néven – önvezető autót tervez. Ha igaz is a hír, a Google ebben már előbb jár, egy tanulmányautót a hetekben már be is mutattak, és próbakocsijuk már járja a világot.

Most – a Time szerint – másfelé kell keresni az Apple új favoritja. Tim Cook a cégvezére egy konferencián arra célzott, hogy a cégnél már így is több, mint 800 millió iTunes előfizetés van, és ezek mögött, többségében, egy-egy hitelkártya áll. Egy másik helyen ugyanő arra utalt, hogy már így is milliók használják a Touch ID-t, az Apple ujjlenyomatos azonosítóját, arra, hogy az Appstoreból vásároljanak. Amit ebből a Time szakújságírója leszűr, hogy az Apple nem az autós vagy az órás fronton fog támadni, hanem forradalmasítani kívánja az e-pénztárcát. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a telefonunk, amit ugye mindig magunkkal hordunk, helyettesítené (magába olvasztaná) a hitelkártyát, és a készpénzes fizetést is. A technika már adott. Voltak is próbálkozások erre. A Google – a nagy vetélytárs – 2011-benn már próbálkozott is ezzel, Google Vallet névben. Elköltött rá fél milliárd dollárt, és gyakorlatilag semmit nem ért vele. A felhasználók közt egyáltalán nem lett népszerű. Voltak más cégek is, akik próbálkoztak, ők már formálisan is bedobták a törülközőt.

A virtuális pénztárca ugyanis legalább annyi nehézséget jelent, mint előnyt. Egy részről eddig alapvetően az úgy nevezett NFC technológián alapuló rendszerekkel próbálkoztak. Ez pedig jelentős befektetést igényel az eladóktól, és felvet biztonsági kérdéseket is – vajon a hackerek bele tudnak-e nyúlni a telefon és pénztárgép közti kommunikációba. A másik gondot a telefonszolgáltatók jelentették. Eddig külön chipet kellett beépíteni a telefonba, és ezt gyakran inkább a szolgáltatók szerették volna megtenni. A Google Vallet kitalálója szerint az ő fejlesztésük Amerikában éppen azon bukott meg, hogy a nagy szolgáltatók inkább a saját hasonló terméküket szerették volna eladni. Természetesen ott vannak maguk a vásárlók is, akik eddig legalább is, ódzkodtak a dologtól. A helyzet azonban lassan, de – legalább is Amerikában – biztosan változik. Számos cég elindította saját sikeres, érintés nélküli  fizetési programját. A Starbucksban már több tíz millióan fizetnek a telefonjukkal az Egyesült Államokban. Egy új technológia lehetővé teszi, hogy ne a telefonba épített chipben, hanem felhőben tárolják a szenzitív adatokat. És – a legfontosabb – úgy tűnik az IPhone 6, aminek hamarosan elkezdődik a gyártása, már rendelkezni fog NFC chippel.

Denee Carrington, az egyik legismertebb szakági újságíró szerint ha mindezt összeadjuk, úgy látszik az Apple lesz az ágazat alvó óriása, amelyik, ha felébred, áttörést hozhat az iparban. Ott vannak az eszközök, amiket mindenki a zsebében hord, az adatbázis, ami már így is 800 millió kártyához ad hozzáférést, az ujjlenyomatos azonosító rendszer, ami biztosítja, hogy lopott telefonnal ne lehessen fizetni, és nem utolsó sorban az Apple nimbusza, hogy ha valamit ők elkezdenek, az biztos trendi, és érdemes követni, divatot csinálni belőle. Igaz, amikor Tim Cooknak nekiszegezték nyíltan a kérdést ő csak annyit válaszolt: Egyelőre azért nekem is van a zsebemben pénztárca, és ha jól sejtem Önnek is.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.