Angol, spanyol és…

Tetszik? Oszd meg:

Milyen nyelven beszélnek Amerikában? Hát angolul. És még? Hát spanyolul ugye. És még? Az alapvető válasz, az, hogy sehogy. Legalább is így hisszük mi. Pedig az Egyesült Államok nyelvi térképe igencsak változatos.

Bár az Egyesült Államoknak formálisan, az Alkotmány szerint nincs hivatalos nyelve – az alapító atyák idején erre még nem is gondoltak  – az ugye egyértelmű, hogy angolul mindenki beszél. Persze egy-egy zárt bevándorló közösségben még ez sem mindig biztos. Azon sem lepődünk meg igazán, hogy a második nyelv szinte mindenütt a spanyol. A latin-amerikai bevándorlók ma már mindenütt jelen vannak, és számuk egyre gyorsabban nő. Inkább az a meglepő, hogy vannak még kis szigetek, ahol nem ők alkotják a második legnagyobb nyelvi csoportot. A bennszülöttek egyedül Alaszkában tartják második helyüket. A 19. század európai bevándorlók közösségei – a németek, akik egykor majd annyian voltak, mint az angol anyanyelvűek – csak Észak Dakotában. Az egykori francia gyarmatbirodalom halovány nyomai viszont még érezhetők Lousianában és Maine-ben.

A többség által beszélt nyelv az angolon kívül

A többség által beszélt nyelv az angolon kívül

Sokkal érdekesebb képet kapunk, ha a harmadik nyelvet nézzük – az angol és spanyol után. Itt már sok helyen kerülnek elő az őslakosok – dakoták, navahók. A nagy tizenkilencedik századi európai bevándorlás nyomai is jobban látszanak – a németek mellett van, ahol őrzik harmadik helyüket a lengyelek, olaszok. És persze az is látszik, hogy – elsősorban a keleti parton – egyre növekszik az ázsiai-amerikaiak száma, így lett harmadik nyelv több államban is a tagalog (a Fülöp szigetek legnagyobb nyelve, amelyik Hawaiin már a második helyet is megszerezte), vagy a vietnámi. De vannak egészen különös dolgok is. Hogyan lett Michigan harmadik nyelve az arab? Vagy Minesotáé a hmong, egy kis Délkelet-Ázsiában beszélt nyelv.

A többség által beszélt nyelv az angolon és a spanyolon kívül

A többség által beszélt nyelv az angolon és a spanyolon kívül


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.