Amerika legjobb BBQ-ja

Tetszik? Oszd meg:

Barbecue éttermet kvázi minden útkereszteződésnél lehet találni az Egyesült Államokban. Első látásra azt is mondhatnánk, tök egyformák, de az ínyencek egyáltalán nem így érzik. Azt pedig, hogy melyik Amerika legjobb BBQ-ja, megmondja a TripAdvisor.

Azt, hogy a hús sütve sokkal jobb, mint nyersen, barlanglakó őseink már sok százezer évvel ezelőtt felfedezték. Azóta a hús sütésének  sokféle hagyománya alakult ki. Manapság itthon is – amerikai módra – egyre több mindent mondanak barbecue-nak. Holott, valójában, például a balkáni grillezés, avagy a közép-európai flekkensütés egészen más eljárás, mint az igazi, amerikai BBQ. A tipikus barbecue lassú, jóval hosszabb, alacsonyabb hőmérsékleten (80-120 Celsius-fok) készül. Általában olyan nagy, sokáig sülő koncok elkészítésére szokták használni, amelyeknél a nagyon magas direkt hő (amit grillnél kap a hús) hamarabb odaégetné a hús külsejét, mint hogy az rendesen át tudjon sülni. A barbecue-nál a hús először inkább lassan sül/párolódik a füstben, és csak a végén pirítják meg (bár ez gyakran elmarad). A barbecue méretesebb tűzhelyet kíván, nemcsak azért, mert jóval nagyobb húsokat sütnek rajta, hanem azért is, mert a sütéshez a parazsat a tűzhely egyik oldalán rakják meg, és a másik felére teszik az állatot, így az indirekt, gyengébb hő nem égeti meg. Mivel a barbecue-ra eleve szárazabb húsokat szokás kiválasztani, és a hosszabb sütési idő tovább szárítja őket, a barbecue-húsok jellegzetes kísérője valami szósz (ezt gyakorta a sütés végén kenik a húsra, de szokták mellé is adni). Az persze már – késhegyre menő – vita tárgya, hogy melyik a legjobb alapanyag (marha, vagy sertés), és hogy milyen a legjobb szósz – mustáros, paradicsomos, vagy éppen ecetes, amivel a húst felszolgálják.

És persze az is, hogy hol vannak a legjobb éttermek. Abban mindenki egyetért, hogy a barbecue alapvetően a kisvárosi, vidéki Amerika étele, a legjobb éttermeket sem a nagyvárosokban fogjuk találni, de hogy melyik állam Amerika BBQ-központja arról már nagy viták vannak. A TripAdvisor most tudományos – na jó inkább statisztikai – alapon kezdte el vizsgálni a dolgokat. Végigelemezték az elmúlt évek értékeléseit Amerika BBQ  éttermeiről. A dolog nem egyszerű, hiszen nem csak az adott pontszámot kell figyelembe venni, hanem a szöveges részeket is. És ki kell szűrni azokat az értékeléseket – sajnos vannak ilyenek -, amelyek mondjuk így nem feltétlenül autentikusak. Aztán súlyozni kell őket – a frissebbek, amelyek a jelenlegihez közeli állapotot tükrözik, nagyobb súllyal esnek latba. És végül is kijön az eredmény.

Nos, a legjobb hely valóban egy kisvárosi étkezde lett: Joe’s BBQ a georgiai Blue Ridge-ben. A látogatók egyöntetűen csodákat írnak arról, milyen puha, omlós, ízletes húsokat adnak ott, milyen tökéletesen értik a sütés-füstölés szabályait, és milyen cuppanósak a szószok. A tulajdonos persze nagyon büszke a dologra, de a titkokat nem árulja el. A legjobb állam viszont BBQ-szempontból Tennessee.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.