Amerika legegészségesebb városai

Tetszik? Oszd meg:

Furcsán állunk mi Amerikához és az egészséghez. Egy részről minden, ami a tengerentúlról jön, sokaknak maga az egészségtelenség. Más részről a fitneszguruk is jórészt Amerikából érkeznek hozzánk – még ha indusnak is mutatják magukat. De hol is van az egészséges életmód központja a Tengeren túl? És mit tekintenek ott egészséges városnak?

Amerikában persze mindenre van felmérés, hiszen nagy a belső migráció, és sokaknak – egyre többeknek – fontos az, hogy ne csak egyszerűen jó helyre költözzenek, hanem olyanra, ahol egészségesen élhetnek. Az American Fitness Index gyűjti össze évente Amerika azon nagyvárosait, ahol egészséges életet élhetnek, akik oda költöznek, vagy akár csak ellátogatnak oda turistaként. Azt persze ott is tudják, hogy alapvetően egészségesen élni nem a nagyvárosokban szokás, hanem vidéken, ahol jobb a levegő és több a mozgás. De – sajnos – az ember alapvetően mégis csak a nagyvárosokban, vagy azok környékén szeret élni, mert ott meg sok minden olyan dolog van, ami vidéken nincs. Nos, hol lehet összeegyeztetni a vidéki jó levegőt és nagyvárosi nyüzsgést?

5. Denver

A Sziklás-hegység fővárosát elsősorban azért helyezték erre az előkelő helyre, mert innen könnyen meg lehet közelíteni a túraútvonalakat. Alig fél órára (no persze autóval) van Denverhez a Front Range Trail, ami a mi kék túránk megfelelője, de persze, mert Amerikában vagyunk, sokkal hosszabb – Wyomingtól egészen New Mexicóig ér. Itt aztán lehet gyalogolni, hegyet mászni, vagy hegyibiciklizni.

_eges_denver

4. San Francisco

Kalifornia nagyvárosa egészen más okokból került a lista élére. Aki ide költözik – vagy utazik – az gyakorlatilag nem tudja elkerülni, hogy egészségesen étkezzen. Hamburgert persze itt is lehet kapni, de az is friss helyi alapanyagokból van. Mert a helyiek erre nagyon adnak. Vannak erre specializálódott éttermek is, mint a The Plant, aki pedig magának akarja megvenni a tutit, az jobb, ha kimegy a Ferry Plaza Farmers marketre, ahol több, mint 1500 organikus finomság közül választhat.

_eges_sanfran

3. Portland (oregon)

Ki gondolná erről a külföldön szinte ismeretlen amerikai városról, hogy a kontinens egyik legzöldebb városa. A hatalmas parkokat séta és bicikliutak hálózzák be, így akár órákat barangolhatunk a zöldben anélkül, hogy kocsiba kellene szállni. A Forest Park a legnagyobb védett terület az Egyesült Államokon belül, ami egy város belterületén fekszik.

_eges_portland

2. Washington DC

Bármilyen meglepő is, a nemzet fővárosa igen jól szerepel ezen a listán is. Bár Washington eljegyezte magát a politikával, manapság a politikusok is fontosnak tartják az egészséges életformát. Ezért találták ki például a Captal Bikeshare programot, amiben 2500 kétkerekűt bocsátottak a város polgárai rendelkezésére. És itt sem kell messze menni az egészséges étkezésért: az Eastern Market már 135 éve szolgálja azokat, akik friss helyi termékeket kívánnak fogyasztani.

_eges_dc

És a győztes:

  1. Minneapolis- St Paul

Minnesota fővárosát skandináv bevándorlók telepítették be a múlt században, talán ők hozták magukkal az egészséges életforma iránti rajongást. Akár így volt akár nem, Minneapolis élen járt nem csak a bicikliutak kiépítésében, hanem a közbicikli-programok elterjesztésében is az egész unióban, és egy főre számítva a legtöbb zöldterületet különítette el a városban. Egészséges helyi termékeket árusító piaca pedig már 1937 óta működik.

_eges_minnea

 

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.