Amerika 10 legjobb gyorsétterme

Tetszik? Oszd meg:

Amerikai gyorsételek ügyben nagyon megoszlanak a vélemények Magyarországon. Egyesek – főként idősebbek – szerint az összes úgy, ahogy van szemétre való pocsékság, mások – ifjabbak – szerint egy jó hamburger maga a mennyország íze. Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy azok a láncok, amik a burgereket kínálják, mind egyformák. Nos semmiképpen. Amerikában nagyon komoly verseny van köztük, és azon se lepődjünk meg, hogy a tíz legjobbnak még a nevét sem hallottuk itthon.

 

A rendes éves felmérést – hol kapható a legjobb fast food az Egyesült Államokban – a Consumer Reports című szaklap készíti. Nem kis mintával dolgoznak, a 30 ezer megkérdezett, majdnem  100 ezer adag gyorskaját fogyasztott el. Öt szempont – frissesség, ár -érték arány, tisztaság, udvariasság és gyorsaság – szerint kell rangsorolniuk az éttermeket. A maximális érték, amit egy lánc kaphat 100 lenne. De olyan még nem volt. A kritikusok ugyanis szigorúak, nagyon fontos nekik, hogy friss és jóízű ételt kapjanak, és most már olyan szempontok is érvényesülnek, hogy honnan származik az az étel, amit felszolgálnak. Összesen 65 étteremlánc vett részt a versenyben, és a nagyok, amelyek nálunk is rendelkeznek üzletekkel, igazán labdába sem rúghattak. A legtöbbre az amerikai vásárlók a kicsi, néhány államban megjelenő láncokat értékelték, ahol még – úgy látszik – jobban odafigyelnek a vendégre, és arra is, hogy mit tesznek elé.

Íme az eredmény:

ff01

10. Culver’s

A Középnyugaton és Texasban van jelen ez a hamburgerlánc. Árulnak hideg krémes édességeket és van saját márkás üdítőjük is. Leginkább a személyzet udvariassága és az éttermek tisztasága szólt mellettük.

9. Rubio’s Fresh Mexican Grill

Mint a neve is mutatja, a Rubio, amelyik alapvetően Kaliforniában van jelen (ott viszont 190 étterme van) a mexikói konyhára épül. Fő fogásuk a taco, amihez kiváló friss alapanyagokat használnak fel, a kritikusok különösen a tengeri eledeleket díjazták.

8. Potbelly Sendwich Shop

Bár 23 államban is jelen van, a Potbellyt amolyan kellemes családias helynek írják le a kritikusok. Ehhez az is hozzájárul, hogy – ez számunkra nagyon meglepő egy gyorsétteremben – gyakran élő zenével várják a vendégeket esténként.

ff02

7. Firehouse Subs

A listán ez az egyik legnagyobb lánc – 36 államban, több mint 700 éttermében árul hideg és meleg szendvicseket. Furcsa nevét onnan kapta, hogy 20 évvel ezelőtt Jacksonvilleben nyugalmazott tűzoltók alapították. Különlegessége a friss salátás kalóriaszegény szendvics.

6. Chick-Fil-A

Az elmúlt évben a lánc egyszer már az újságok címoldalára került, akkor éppen azzal, hogy tiltakozó akciót szerveztek ellene, mert ellenezte a melegházasságot. Az étteremkritikusok úgy látszik megbocsátottak a csirkézőnek, vagy csak el tudják választani a politikai állásfoglalást az étel minőségétől.

ff03

5. Jason’s Deli

A menüjében a szendvicsek mellet levesek és saláták is szerepelnek. Az alacsony kalóriatartalmú, egészséges táplálkozás egyik úttörője volt az 1976-ban alapított lánc, ami – nem meglepő – Kaliforniából indult ki. Már évekkel ezelőtt kiirtották a menüjükből a transz zsírsavakat, a sok fruktózt és a mesterséges színezékeket. Egyik különlegességük a gluténmentes szendvics.

4. The habit Burger Grill

Szintén kaliforniai cég és meg is maradt kicsinek – ez Amerikában azt jelenti, hogy kevesebb, mint 100 étterme van. A kritikusok elsősorban a kiváló, friss alapanyagokból készült hamburgereket díjazták.

ff04

3. Portillo’s Hot Dogs

Két szempontból is egyedülálló ez a lánc a listán. Egy részről egyedül ők jönnek Chicago vidékéről, másrészt ez az egyetlen kimondottan a hot dogokra specializálódott étterem. A “chicagói stílusú” hot dogban verhetetlenek.

2. Pap Murphy’s Take N’Bake Pizza

A legjobb hot dogozó után (illetve előtt) itt van Amerika legjobb pizzázó lánca. Sajátos – nálunk ismeretlen – rendszerben működik. A pizzákat az étteremben állítják össze, de mindenki hazaviszi, és otthon süti meg. Az Egyesült Államokban 1400 helyen lehet hozzájutni így a félig-meddig házi pizzákhoz.

FF05

1. In-N-Out Burger

Kultikus helynek számít a kis kaliforniai hamburgerlánc Amerikában.  Egyszer elterjesztette valaki, hogy New Yorkban is nyílik egy, és tömegek érdeklődtek, hogy hol, mikor kóstolhatják meg a világ legjobb, legzamatosabb, legfrissebb burgerét. A cég kénytelen volt cáfolni. Nem lépnek ki a Nyugati Partról, mert szerintük a méret a lényeg – csak pont ellenkezőleg, mint, ahogy mások gondolják. Állítják, ha túl nagyra nőnének, már nem tudnának megfelelni a kényes minőségi követelményeknek.


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.