5 dolog New York-ban, amire nem számítottam

Tetszik? Oszd meg:

Utasunk élménybeszámolója következik New York Cityből. István 2017 nyarán járt először, rövid időre a metropoliszban. Élményeit egy más út szervezése folytán zajlott beszélgetés után, egyik kedves utazási szakértőnk kérésére írta meg, reméljük, hogy Ön is érdekesnek és hasznosnak találja majd! Következik Manhattan testközelből:

Mit szólna egy New York-i városlátogatáshoz? Repülőjegyekkel és csoportos utakkal is várjuk! Egyéni utak esetén, legyen bármilyen fázisban a szervezés, fogunk tudni olcsóbb, jobb ár-érték arányú megoldásokat mutatni, mint a nagy szállásfoglaló oldalak. Teszteljen le minket! Állunk rendelkezésre Messengeren egy gyors egyeztetésre.

 

5 dolog New York-ban, amire nem számítottam

 

“Két napos üzleti útra érkeztem a világ egyik legnépszerűbb városába, és hogy őszinte legyek, sokmillió sorstársamhoz hasonlóan nekem is hosszú évek óta vágyam volt, hogy eljussak ide, saját szememmel láthassam a Central Parkot, az Empire State Buildinget és egyáltalán, hogy átérezhessem a hangulatot, amelyről az ismerősök, YouTube videók és persze a filmek beszélnek.

Nagyon kevés időm volt, az általam utazás közben nagyon kedvelt “otthon vagyok a városban” érzést meg sem sikerült közelíteni, ráadásul több dolog is egészen meglepett.

 Manhattan méretei

manhattan-407703_1280

Csak Manhattan levegőjét rontottam, a sziget méreteihez képest ráadásul nem is tettem meg túl nagy távolságot, mégis ledöbbentem a város méretein. Az utcák és sugárutak puszta számán, az épületek méretén, a rengeteg közlekedési táblán, a rengeteg emberen.

Ezeken előre nem is gondolkodtam, alapvetésnek vettem, hogy persze, nagy lesz és zsúfolt, de mikor kiszálltam a reptéri transzferből a Bryant Square-nél és kisétáltam a kereszteződésig, teljesen elképedtem.

Káosz

Rögtön az előző pontból következik, hogy mivel az emberek száma, a forgalom hevessége meglepett, a körülöttem zajló irányított káosz kellemes bizsergést okozott és engem is felpörgetett. Kávéra csak a teljes elvegyülés kedvéért volt szükség, nem az ébrenmaradáshoz. Apropó kávé: Ennyi embert kávéval sétálni én még nem láttam, ebből a szempontból a filmek tökéletesen igaznak bizonyultak.

Hasonló nagyságrendű a “pörgéskülönbség” Budapesthez képest, mint amit egy magyar nagyváros és Budapest belvárosa között tapasztalhatunk a dolgos hétköznapokon.

A taxik

taxi-988348_1280

Azok a híres sárga taxik. Egyszer láttam egy videót arról, hogy milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy New Yorkban gond nélkül leinthessen az ember egy taxit. Ezek sejtem, hogy egy helyinek nevetségesen semmik, de én már előre rákészültem, hogy kipróbálom a leintést, ha taxival kell mennem valahova.

Nagy meglepetésemre az első alkalommal, a legelső taxit sikerült megszerezni, fél percet sem kellett várnom. A sofőrtől kérdeztem ezt-azt, ő is azt mondta, amire én is jutottam aznap:

Árak

…hogy iszonyatosan drága a város. Egy cappuccino és egy szendvics? Tiéd 6000 forintért. A fél világ ide akar költözni, aranyárban vannak a lakások, az albérletek és a szolgáltatások. Elfogadható, hogy a világ egyik legkompetitívebb városában nem lehet 150 forintért presszókávét kapni, és érdemes rá lelkiekben felkészülni.

Kedvesség

Arra számítottam, hogy a teljes elidegenedés egy kis feszültséggel megszórva lesz várható a városlakók egymással való viszonyában. Meglepve tapasztaltam, ez nyilván az amerikaiak általános nyitottságának is köszönhető, hogy a lábsérülésemre többször rákérdeztek, sőt előfordult, hogy tanácsokkal is elláttak. Manhattan kellős közepén. Az utcán. Ismeretlen járókelők.

 

central-park-1046220_1280


Ez a rövid látogatás összességében arra volt jó, hogy még jobban megjött a kedvem megismerni a várost. Következő alkalommal a High Line nem maradhat ki, de a Central Parkba és Brooklynba is biztosan elmegyek egy hosszabb felfedező túrára. “

 


Tetszik? Oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.